17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecătoria Sector 1: Faptele din dosarul ”Casa din Mihăileanu”, în care este...

Judecătoria Sector 1: Faptele din dosarul ”Casa din Mihăileanu”, în care este vizat Băsescu, NU s-au prescris. S-a început urmărirea penală IN REM

Judecătoria Sectorului 1 a motivat decizia prin care a dispus ca în dosarul ”Casa din Mihăileanu” să înceapă urmărirea penală . În acest dosar, fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi acuzat de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii, potrivit sesizării admise de către instanță. Parchetul ar fi început deja urmărirea penală “in rem” ( pentru fapte), spun surse judiciare.

Deocamdată, procurorii NU au început urmărirea penală față de Traian Băâsescu deoarece NU a fost citat la Parchet în acest dosar, iar urmărirea penală față de persoană nu se poate face înainte de înștiințarea acesteia. În caz contrar, toate actele procedurale, inclusiv dosarul sunt clasabile fără posibilitatea de a fi redeschis. 

 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus redeschiderea dosarului în care  Traian Băsescu ar  putea fi urmărit penal pentru de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii după decizia în acest sens a  Judecătoriei  Sectorului 1.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, se precizează că PICCJ a dispus în 2006 neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, funcţie pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate. În perioada in care a benefiaciat de imunitate, termenul de prescripție NU a mai curs, motiv pentru care faptele nu sunt prescrise, iar o anchetă în acest dosar se impune, a decis instanța Judecătoriei Sectorului 1.

Instanța motivează că  Traian Băsescu nu mai este şef al statului de la sfârşitul anului 2014,  așa că “a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale”.

Citește și: Kovesi: Dosarele “Flota” si “Casa din Mihăileanu”, investigate când Băsescu nu va mai avea imunitate

“În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială”, precizează magistraţii în motivare.

Conform instanței, în ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, perioada în care a Traian Băsescu a beneficiat de imunitate nu intră în calculul termenului de prescripţie a răspunderii penale, “întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală”.

Cercetările în acest dosar vizează modul în care Traian Băsescu a închiriat, iar mai apoi a intrat în posesia unui apartament al unei case din strada Mihăileanu, în perioada în care a ocupat funcţia de primar general.

Citește și: Băsescu: Mă aştept la 60 – 80 de dosare deschise pe numele meu

Miercuri seară, Băsescu a declarat, B1 TV, că se aşteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susţinând că atunci când şi-a terminat mandatul de primar împotriva sa erau depuse 700 de plângeri de către chiriaşi ai unor imobile naţionalizate şi de către “mici afacerişti” cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o în perioada 2000-2004, le-a demolat chioşcurile.

Întrebat dacă a fost redeschis dosarul penal privind achiziţia casei din Mihăileanu, Traian Băsescu a spus că nu ştie şi că află din presă, în fiecare zi, că a mai fost redeschis un dosar pe numele său.

 

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă