14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul "Colectiv", amânat de Judecătoria Sectorului 4. Tatăl unei victime: Nu este...

Dosarul “Colectiv”, amânat de Judecătoria Sectorului 4. Tatăl unei victime: Nu este posibil să moară 64 de persoane și 100 și ceva să fie rănite, iar vinovații să fie liberi

Procesul “Colectiv” a început cu o amânare, judecătorul anunțând că nu va începe acest proces până nu primește de la Tribunalul București, o hârtie care prin care să i se transmită stadiul anchetei.

La primul termen de astăzi, judecătorii chemaseră 210 de persoane, inclusiv supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015.


Dosarul “Colectiv” va avea primul termen pe fond, la Judecătoria Sectorului 4, după ce Tribunalul București a respins, la sfârșitul lui 2016, toate contestațiile și excepțiile formulate și a dispus începerea judecătorii cauze. În dosarul „Colectiv” vor fi judecați pen tru ucidere din culpă patronii clubului și administratorii firmei care au instalat artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GT3010 a dat câteva declarații în fața jurnaliștilor prezenți la Judecătoria Sectorului 4.

“Vor avea mulți ani de recuperat, iar vinovații sunt liberi acasă și nu au nicio problemă. Nu cred că este posibil să moară 64 de persoane și 100 și ceva de răniți, iar vinovații să fie liberi, acasă. Nu este posibil sa avem de atâta timp, o schițare de procesului”,  a declarat Eugen Iancu.

Un procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a solicitat pe 2 februarie Tribunalului Militar, sesizarea Curții Constituționale a României cu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu ordonanța Guvernului de modificare a Codurilor penale. Solicitarea are legătură cu dosarul Colectiv, în care pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei sunt judecați pentru abuz în serviciu, aceasta fiind una dintre infracțiunile vizate de ordonanța de urgență a Guvernului.

Sursele judiciare au precizat că procurorul DNA reclamă faptul că Guvernul nu a respectat termenul pentru care era abilitat să emită ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare, nu se justifică urgența adoptări acestei ordonanțe și a fost afectat echilibrul puterilor în stat.

Antonina Radu și George Petrică Matei au fost trimiși în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.


În dosar mai apar şi Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dezbaterile pe fond încep după ce Judecătoria Sectorului 4 (octombrie 2016) și Tribunalul București (decembrie 2016) au respins toate cererile și excepțiile depuse de inculpați și părțile civile.Astfel, magistrații au respins cererea lui Alin Anastasescu de restituire a dosarului la Parchet și de excludere a unor mijloace de probă, adaugă sursa citată. 

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (…) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire, suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL".

În același dosar, Daniela Niță, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată. Ea este acuzată că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice "fântână de scenă", neînsoțite de fișe tehnice, care, în conformitate cu instrucțiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai în spațiu deschis și amplasate în poziție verticală, pe un suport stabil și plat. În aceste condiții, fără efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire a produselor pirotehnice și fără un instructaj privind noul loc de muncă (incinta clubului Colectiv), Niță i-a însărcinat pe pirotehniștii Marian Moise și Viorel Zaharia să monteze și să acționeze la data de 30 octombrie 2015 elementele pirotehnice într-un spațiu închis, cunoscând faptul că la acel eveniment vor fi prezente numeroase persoane.

Totodată, Daniela Niță este acuzată de vătămare corporală din culpă, în formă agravată; neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă; favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (după producerea incendiului, împreună cu Cristian Niță și Adriana Moise, a procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe în cadrul procesului penal).

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpă, în formă agravată; vătămare corporală din culpă, în formă agravată; nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă