11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCCR: Președintele are imunitate. Băsescu a câștigat în conflictul cu Gabriela Firea

CCR: Președintele are imunitate. Băsescu a câștigat în conflictul cu Gabriela Firea

Curtea Constituțională a României a stabilit că președintele are imunitate când vine vorba de declarații și opinii politice, dându-i, astfel, câștig de cauză lui Traian Băsescu în conflictul cu senatoarea PSD Gabriela Firea, care l-a reclamat pentru șantaj, infomează Digi 24.

“Președintele României nu răspunde juridic pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcției de demnitate publică, nici pe durata mandatului și nici după expirarea acestuia. (…) Titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele și faptele care nu au legătură cu opiniile sale politice și care au fost săvârșite înainte sau în perioada în care a exercitat funcția publică”, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

„Imunitatea este inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioadă exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcție. Ea are caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv de care titularul poate uza sau la care poate renunța după propriul interes”, au mai stabilit judecătorii.
 
Gabriela Firea a depus plângere la Parchetul General, după ce Traian Băsescu a avertizat-o să fie atentă la soţul său, pentru că s-ar putea să nu-l mai găsească acasă.

Președintele a calificat drept „o recomandare absolut amicală” declarația sa potrivit căreia Gabriela Firea s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă pe soțul său „dacă nu e atentă”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă