17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecatorul "Zepter", despagubit de CEDO

Judecatorul “Zepter”, despagubit de CEDO

Controversatul ex-judecator Viorel Burzo, condamnat penal pentru ca primea spaga inclusiv oale Zepter, va fi despagubit de statul roman in urma unei sentinte a Curtii Europene a Drepturilor Omului. El va primi 10.000 euro pentru ca judecatorii au ajuns la concluzia ca a fost detinut in conditii degradante.

Magistratii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au condamnat Romania pentru tratamente degradante aplicate fostului judecator clujean Viorel Burzo. Acesta a dat in judecata Romania pentru ca a fost nemultumit de conditiile de detentie. Viorel Burzo a avut parte insa de acelasi tratament pe care l-au primit cei condamnati de el in perioada in care a activat ca magistrat. Viorel Burzo a fost arestat in celebrul dosar "Gherla", in urma unui denunt depus de bulibasa tiganilor din cartierul clujean Someseni, Lajos Gabor. Apoi, Viorel Burzo a fost condamnat pentru luare de mita. Arestarea sa a intervenit pe cand indeplinea functia de sef al Sectiei Penale a Curtii de Apel din Cluj.

In anul 2001, Viorel Burzo a fost denuntat de Lajos Gabor. Acesta a afirmat ca i-a oferit judecatorului bani si oale Zepter drept spaga pentru a pronunta eliberarea sa pe motive medicale. In acea perioada, Lajos Gabor era inchis in Penitenciarul Gherla pentru diferite gainarii. Impreuna cu Viorel Burzo au fost arestati si condamnati, acum opt ani, fostul sef al Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie (SIPA) din Transilvania, colonelul Floricel Vitan, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, colonelul Vasile Muresan, precum si maiorul Ioan Morari, care lucra pentru SIPA, serviciul secret al Ministerului Justitiei, chiar in inchisoarea din Gherla.

Magistratii CEDO au retinut in motivarea deciziei lor ca dupa arestarea sa, in 2001, Viorel Burzo, in varsta de 61 ani, a petrecut 11 zile intr-o celula de la subsol, de 5,75 metri patrati, fara incalzire, alaturi de alte doua persoane. El avea permisiunea de a folosi toaleta doar de doua ori pe zi. Viorel Burzo a fost apoi transferat la penitenciarul Jilava din Bucuresti, unde a ramas pana in august 2002, intr-o celula de 14 metri patrati, fara apa potabila, impreuna cu noua detinuti. In august 2002, fostul magistrat a fost transportat in conditii inumane intr-un vagon penitenciar la Penitenciarul din Bistrita, unde a ramas pana la eliberarea sa conditionata, pe 25 iulie 2003.

 

Pe 11 iulie 2001, Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat pe Viorel Burzo la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, precum si la interzicerea exercitarii drepturilor parintesti in aceasta perioada. Aceasta pedeapsa care vizeaza drepturile parintesti ale lui Burzo, potrivit instantei de la Strasbourg, nu are nici o legatura cu fapta comisa de magistrat. Inca din perioada in care se afla in detentie, Viorel Burzo a deschis un proces impotriva statului roman la CEDO.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă