6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecătorul Cristi Danileț a câștigat un proces cu ziarul primarului Robert Negoiță

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat un proces cu ziarul primarului Robert Negoiță

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat procesul cu ziarul Ring, care aparține primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, după ce Curtea de Apel București a decis, luni, că fotografiile din viața privată a unei persoane nu pot fi difuzate fără acordul său, chiar dacă este vorba de o persoană publică și este surprinsă într-un spațiu public.

Decizia vine după ce Danileț a dat în judecată ziarul pentru că a publicat fotografii în care el apărea pe stradă însoțit de o femeie cu care se sugera că ar fi avut o relație, fără să precizeze că în fotografii era însoțit, de fapt, de fiica sa. În urma procesului, care a avut loc în perioada aprilie 2014 – iunie 2016, societatea comercială care edita ziarul Ring și editorul coordonator au fost obligați la plata unei sume de bani cu titlul de daune morale. Cristi Danileț a anunțat, pe blogul său, că va folosi banii în proiectul EDUIURIS de educaţie juridică pentru adolescenţi.

Judecătorul a mai precizat că fotografiile au fost publicate în ciudat faptului că i-a comunicat jurnalistului că nu este de acord cu publicarea. Mai mult, Cristi Danileț susține că jurnalistul știa că femeia din fotografii este una dintre fiicele judecătorului Danileț.

Discuţia juridică a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu ţin de activitatea sa profesională, ci relevă aspecte de viaţă privată, a spus judecătorul, care și-a întemeiat acțiunea pe dispoziții din CEDO, Constituție și Codul Civil, care vizează respectarea vieții private și de familie, libertatea la imagine.

Hotărârea judecătorească este „menită să consolideze o jurisprudenţă absolut necesară la noi, care se subsumează conceptului de privacy insuficient cunoscut şi aplicat în România: cât timp este vorba de viaţa sa particulară, cea intimă sau cea de familie omul are dreptul să fie lăsat în pace, să fie anonim, să fie ferit de ochii celorlalţi, doar el fiind cel care poate decide asupra modalităţilor de folosire a informaţiilor care îl privesc sau a imaginilor cu el, aceasta fiind valabil atât cât este într-un loc privat, cât şi atunci când se află într-un loc public (stradă, local etc)”, a mai spus judecătorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă