13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialJulian Assange acuză SUA că anexează sistemele informatice ale României

Julian Assange acuză SUA că anexează sistemele informatice ale României

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat pentru Gândul că, în ciuda faptului că România trebuie să se apere de Rusia, nu trebuie să facă anumite „concesii” Americii, pe care o acuză că anexează sistemele informatice ale României.

Assange a subliniat că SUA încearcă să obţină mai mult control în statele din fost bloc comunist. 

Citeşte şi: Ecuadorul îi garantează lui Julian Assange azil politic “atât timp cât va fi necesar”

„România a avut probleme cu Rusia în trecut, la fel ca şi alţi vecini, dar nu trebuie să ofere SUA această concesie, pentru a se proteja. Este o porcărie absolută. SUA încearcă printr-o varietate de moduri să câştige mai mult control în statele ex-sovietice, NATO este interesat de asemenea de acest lucru, fabricanţii de armament sunt interesaţi de asta. România primeşte ceea ce vrea în relaţia cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites”. Desigur, pe termen lung, Rusia este o ameninţare pentru România, pur şi simplu pentru că este o ţară mare şi este apropriată geografic. România trebuie să-şi înţeleagă cu atenţie poziţia faţă de vecinii mari – Rusia şi puţin mai departe Germania. Nu ar trebui să privim la relaţiile geostrategice prin prisma lumii vechi. Da, Rusia este aproape, dar totuşi după cum evoluează lumea, acest concept se năruieşte”, a precizat Assange. 

De asemenea, fondatorul Wikileaks a explicat că SUA poate influenţa România din punct de vedere electronic foarte uşor. 

“Graniţele naţionale devin foarte volatile, în relaţie cu mişcarea oamenilor şi mai ales cu mişcarea telecomunicaţiilor. SUA anexează cu uşurinţă în România şi în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii. Nu este deci important doar ce ţară este aproape geografic, pentru că electronii se mişcă cu viteza luminii, SUA sunt la mai puţin de 200 de milisecunde distanţă de România, în termeni de influenţare a României la nivel electronic”, consideră Julian Assange în interviul pentru Gândul. 

Citeşte şi: Julian Assange a acceptat să fie interogat la Londra de către procurori suedezi

Julian Assange este un jurnalist australian care a fondat site-ul Wikileaks, care publică documente secretizate provenite din scurgeri de informaţii.

Assange este investigat în Statele Unite din anul 2010, după ce Wikileaks a publicat o serie de documente militare şi diplomatice secrete. Jurnalistul a primit azil politic din partea autorităţilor ecuadoriene în anul 2012, fiind găzduit şi în prezent de Ambasada Ecuadorului din Londra. Pentru activitatea sa în cadrul Wikileaks, Julian Assange a câştigat mai multe premii internaţionale pentru jurnalism, fiind considerat un promotor al libertăţii presei şi jurnalismului de investigaţie.

 

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...
Ultima oră
Pe aceeași temă