9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialJumătate dintre români se tem să vorbească în public

Jumătate dintre români se tem să vorbească în public

Aproape jumătate dintre români se tem să vorbească în public, în timp ce cinci la sută spun nu ar putea să o facă niciodată, teama lor atingând cote maxime, potrivit unui studiu realizat de agenția Rogalschi Damaschin. Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public, însă pentru unii acesta poate reprezenta o reală problemă, potrivit studiului citat de Mediafax.

Aproape 5% dintre respondenți nu ar putea vorbi niciodată în public, teama lor atingând cote maxime.

În același timp, unul din patru români vorbește în public doar dacă este obligat să o facă. Cei care reușesc însă să-și învingă teama au probleme atât cu construirea discursului, cât și cu prezentarea acestuia – însă au curajul de a se ridica să spună ceva (16%), iar 37% au emoții atunci când iau cuvântul, potrivit cercetării.

Atunci când se ridică în picioare ca să țină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionați simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că "i s-a golit creierul" și că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenţi declară că reuşesc să se adune şi să prezinte ideile într-un mod fluent.

De cele mai multe ori, teama de a vorbi în public se manifestă prin tremuratul vocii (44% dintre respondenți). Totodată, 26% dintre respondenţi menţionează imposibilitatea de a stabili şi susţine contactul vizual cu cei din public. Alţi 17% dintre respondenţi susţin că îşi pierd şirul ideilor şi se bâlbâie în timpul discursului, în timp ce 14% dintre ei simt că le tremură picioarele şi nu ştiu cum să își miște mâinile.

Teama de a vorbi în public este influenţată şi de mărimea publicului. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj declară că ar resimţi emoţii în faţa unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar şi numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenţi declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus.

Majoritatea participanţilor la sondaj nu cunosc tehnici de control al emoţiilor, utile în cazul situaţiilor care implică vorbitul în public (75%). Dintre cei care cunosc câteva tehnici de control al emoţiilor, 32% menţionează controlul respiraţiei şi controlul pauzelor din vorbire. De asemenea, unii dintre ei au mai indicat controlul mişcărilor în faţa publicului (22%) şi poziţionarea mâinilor (14%).

Sondajul "Care este atitudinea românilor față de vorbitul în public?" a fost realizat la comanda Self Trust Academy, online, în perioada 18 – 21 mai, pe un eșantion de 1.175 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master. Cei mai mulți – aproape o cincime dintre participanții la studiu – lucrează în domeniul comerțului și marketingului, 17% activează în domeniul energiei, resurselor, construcțiilor, imobiliarelor și industriei auto, iar alți 16% au ca domenii de activitate educația, trainingul, consultanța, managementul.

Cele mai citite

Preliminarii EURO U21. Naționala de tineret, victorie in extremis în Armenia

Selecționata Under 21 a României s-a impus cu 1-0 pe terenul Armeniei, grație unui gol marcat în minutul 90, și continuă cursa de calificare...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă