10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIarna protestelor noastre. Jurnalistul Sabin Orcan, despre demersul Academiei Române: Nu accept...

Iarna protestelor noastre. Jurnalistul Sabin Orcan, despre demersul Academiei Române: Nu accept îndemnuri la patriotism de la oameni care au sprijinit un regim criminal. Adrian Papahagi susține că plângerea penală depusă de Dragnea împotriva jurnalistului RL Mircea Marian este o încercare de a intimida presa

Directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, în cadrul emisiunii X-Press, cu Mihail Neamțu și Cristian Preda. Totodată, începând cu ora 19.00, invitat în emisiunea de pe postul B1 va fi și Adrian Papahagi.

„Presimt o seară fierbinte, cu mii de oameni în stradă”, a scris Sabin Orcan, pe pagina sa de Facebook.

„Guvernul a acționat ca un borfaș, în miezul nopții”, a spus jurnalistul Sabin Orcan, la începutul emisiunii. 

„Academia Română mai avea puțin și chema poliția”, a remarcat jurnalistul Sabin Orcan, care a citit din scrisoarea deschisă a mai multor academicieni, în care au solicitat autorităților să intervină, în cazul manifestațiilor.

„Sunt încercări de subminare a autorității. În fața unor asemenea texte – fac aici o diferență între textele academice și discursul politic -, aș face câteva observații. În primul rând, păcatul virtuților prost plasate”, a spus Mihail Neamțu, care afirmă că gestul academicienilor de a vorbi despre Centenar, în contextul în care în România sunt proteste, pe tema corupției, sunt scoase din context.

 Sabin Orcan a explicat că „nu are nimeni nimic cu Academia Română, ca instituție”. „Nu accept îndemnuri la patriotism de la oameni care au sprijinit un regim criminal”.

„Cum vi se pare dezbaterea cu Academia Română – țara arde și România vorbește despre pericolul integrității”, l-a întrebat Sabin Orcan pe Adrian Papahagi.

„Nimic nu mi se pare întâmplător. E o retorică incendiară și defensiv punitivă, care spune foarte mult despre cei care au semnat-o. Este mentalitatea naționalist-securitsă, moștenită din comunism. Securismul să pedepsească. Păi Academia ce treabă are cu instituțiile? Să facă ce? Să anuleze globalizarea? Este retorica de „Cântare a României”, de manual de istorie de clasa a 8-a. Este de un patetism… Eu cred că intelectualii trebuie să fie un exemplu de inteligență, nu de patriotism. Ce să mai vorbim, asta este instituția”, a spus Papahagi.

„Avem atâtea Academii – Academia Română, Academia de Fitness, până la Academia Securiștilor”, a remarcat Sabin Orcan. În replică, Adrian Papahagi a răspuns că „oricum toți au doctorate”. 

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii este legat de plângerea penală depusă de șeful PSD, Liviu Dragnea, împotriva jurnalistului RL Mircea Marian, care a făcut publice, pe Facebook, date parțiale ale adresei la care ar locui social-democratul.

„E nu doar dreptul nostru, ca jurnaliști, dar și datoria noastră, ca jurnaliști, mai ales în cazul în care s-ar fi încălcat niște legi. Imobilul aparține unui afacerist dubios din Teleorman. Dragnea nu declară că plătește chirie acolo”, a spus Sabin Orcan, întrebându-i pe invitați ce cred despre posibilitatea ca un jurnalist să ajungă la închisoare.

Cristian Preda a răspuns: „Guvernul PSD a făcut o listă neagră cu jurnaliștii care au îndrăznit să vorbească depre ce se întâmplă în stradă. Asta se întâmplă în regimurile autoritare – la Ankara. O altă relație a PSD cu presa este cumpărarea relației. De asemenea, există posturi care „mimează” presa, care sunt mașini de propagandă, de insultă la adresa adversarilor politici. Asta e presa pentru PSD. În aceste condiții, mi se pare că, calitatea democrației românești este slabă. Atunci când vocile critice sunt intimidate, când sunt amenințați cu procese, în mod sistematic, regimul are o mare problemă, din punct de vedere al democrației. Într-un regim democratic, jurnaliștii controlează politicienii, nu politicienii presa”.

Adrian Papahagi: „Ar trebui să vedem ce face Dragnea și cu indemnizația pe care o primește de la Parlament. Ce face Mircea Marian face parte dintr-o anchetă jurnalistică. Iar amenințarea cu închisoare este un mod de a intimida presa. Eu aș vrea să văd cum presa investighează, cu curajul pe care îl au foarte puțini jurnaliști. O presă atât de aservită, atât de puține voci libere ca acum cred că nu am mai avut niciodată.”

Mihail Neamțu: „Aș vrea să comunic impresia mea despre ce se întâmplă în România”.


Academia Română, cerul pătat al culturii noastre. Apel la patriotism, inițiat de un utecist și semnat de câțiva comuniști și securiști | OPINIE

În momentele de criză prin care trece țărișoara noastră, cu mii de oameni ieșiți în stradă să protesteze contra ordonanțelor date noaptea de un guvern de borfași, pe de o parte, cu instituții de forță care nu dau doi bani pe condițiile din pușcării și în general pe drepturile omului, pe de altă parte, te-ai aștepta ca dinspre Academia Română să vină o adiere de înțelepciune. În fond, asta ar trebui să fie misia lor, a academicienilor, să ne lumineze calea și să ne arate ce-i de făcut.


 Academia Română și pupincurismul cu ștaif | OPINIE

Ai auzit vreodată ca Academia să iasă public și să comenteze subfinanțarea educației, să pună degetul pe cele 6% din PIB prevăzute de lege? În județul Teleorman nu există nicio librărie, ai văzut vreo îngrijorare?


 Controversat. 84 de academicieni au preluat propaganda PSD: Academia Română face apel la cetățeni să lupte pentru integritatea teritorială a României

84 de academicieni au semnat un apel către poporul român și instituțiile statului, cu o foarte puternică tentă naționalistă, în contextul în care PSD a lansat ideea că protestele anticorupție din ultimele nouă zile pot duce la ruperea României. Astfel, în comunicat, Academia Română se pronunță “cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale”.


 Academia Română lămureşte: Apelul lansat de anumiţi membri ai acestui for nu reflectă poziția oficială a instituției

Apelul lansat de un grup de membri ai Academiei Române în data de 8 februarie nu reflectă poziția oficială a instituției, informează Biroul de presă al acestei instituţii.Potrivit sursei citate, inițiativa a fost una personală, apelul fiind redactat de persoanele semnatare.


 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă