15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJustiția obligă Ministerul Sănătății să răspundă la întrebări sensibile privind intervenția de...

Justiția obligă Ministerul Sănătății să răspundă la întrebări sensibile privind intervenția de la Colectiv

APADOR-CH a câștigat procesul intentat Ministerului Sănătății, după ce acestă instituție a refuzat să răspundă la întrebările formulate conform Legii 544/2001, pe tema măsurilor luate după accidentul din Clubul Colectiv.

În noiembrie 2015, APADOR-CH ceruse tuturor autorităților implicate în operațiunile de salvare să răspundă la un set de 20 de întrebări menite să informeze societatea dacă autoritățile au fost sau nu capabile să gestioneze eficient situația Colectiv.

"Dacă celelalte autorități cărora le-am trimis solicitările de informații au răspuns la întrebările care le priveau, Ministerul Sănătății a fost singura instituție care a ignorat obligația legală de a informa, preferând să ne expedieze un răspuns laconic pentru numai două întrebări din cele 20. Conform Legii 544/2001, refuzul autorității de a răspunde la cererile de informații publice se poate combate în justiție. Instanța a obligat acum ministerul să furnizeze informațiile de interes public cerute de asociație", informează, miercuri, APADOR-CH.

Potrivit acestei organizații, decizia justiției, la solicitarea APADOR-CH, a precedat publicarea raportului Corpului de control al guvernului făcut în cazul Colectiv.

"Întrebările noastre, ca și concluziile din raportul Corpului de control al Guvernului, sunt menite să sublinieze nevoia de restructurare și de îmbunătățire a instituțiilor pe care ne bazăm în cazul unor dezastre majore", subliniază APADOR-CH.

Întrebările formulate de APADOR-CH se referă, printre altele, la sprijinul cerut de România autorităților din alte state, la sprijinul cerut, cu întârziere, Comisiei Europene, la criteriile de repartizare a răniţilor pe spitale şi la neutilizarea Secției speciale pentru arși de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă