4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. KazMunayGas a dat România în judecată. Rompetrol vrea să rezolve amiabil...

UPDATE. KazMunayGas a dat România în judecată. Rompetrol vrea să rezolve amiabil diferendul

UPDATE. 15:15. KazMunayGas International (fostul Grup Rompetrol) doreşte o soluţionare amiabilă a diferendului cu statul român în următoarele 3-6 luni, însă, dacă acest lucru nu va fi posibil, compania se va adresa instanţelor internaţionale, a declarat, miercuri, vicepreşedintele KMGI, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres

El a precizat că, pe 22 iulie, compania pe care o reprezintă, KMGI, şi grupul-mamă, KazMunayGas NC, au transmis autorităţilor române o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (“Notice of Investment Dispute”), având ca temei prevederile acordurilor semnate de România cu Kazahstan şi cu Olanda, precum şi prevederile Tratatului Cartei Energiei. 

Diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România. 

“După ce am transmis notificarea autorităţilor române, există o perioadă de 3-6 luni pentru a căuta o soluţie amiabilă, înainte de a înainta cazul la Curtea de Arbitraj selectată. Sperăm ca această perioadă să fie suficientă pentru a ajunge la un consens şi să nu fim nevoiţi să trimitem cazul la Curtea de Arbitraj. Ne dorim o soluţionare amiabilă”, a spus Zhangulov. 

Potrivit acestuia, dacă cele două părţi nu vor ajunge la o înţelegere, cazul va fi deferit fie Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm. 

Zhangulov a adăugat că sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei şi faptul că nu pot fi executate anumite tranzacţii duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va încerca să le recupereze în instanţă de la statul român. 

“Ceea ce ne dorim este să ne continuăm activitatea în România, să explorăm oportunităţile de business existente în România, să continuăm să plătim taxe la bugetul de stat, care sunt de aproape un miliard de euro anual, precum şi să creştem profitul şi beneficiile pentru acţionarii noştri”, a completat oficialul Rompetrol. 

Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia ideală pentru rezolvarea acestui diferend cu statul, el a răspuns: “Să se aplice legea”. 
În ceea ce priveşte negocierile cu compania chineză CEFC, care doreşte să achiziţioneze 51% din grupul Rompetrol, Zhangulov a precizat că discuţiile continuă. 
“Acum discutăm cu privire la paşii care vor urma, pentru că această tranzacţie este foarte importantă pentru compania noastră. Tranzacţia stă în picioare şi continuă. Trebuie să vedem cum o vom putea face, în ce condiţii, dar credem că putem continua. Am stabilit o structură şi nu ne dorim să o modificăm”, a subliniat vicepreşedintele Rompetrol. 
Întrebat de ziarişti dacă este posibilă o divizare a companiei pentru a continua tranzacţia cu compania chineză, Zhangulov a spus că “aceasta este o idee”. 

Totodată, când i s-a atras atenţia că perioada de discuţii amiabile cu guvernul se suprapune campaniei electorale, Zhangulov a răspuns că agenda companiei pe care o reprezintă este în afara calendarului politic al României. 
“Noi avem obligaţia faţă de acţionari să ne menţinem activele în forma lor şi să le dezvoltăm, asta este agenda noastră, care este în afara calendarului politic. Business-ul trebuie să fie separat de politică”, a adăugat oficialul companiei petroliere. 

——————

Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acţiunile în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societăţii cu privire la vânzarea unui pachet de acţiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză, informează Financial Times, preluată de Agerpres

Potrivit unei scrisori adresată de avocaţii KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o “notificare de dispută privind investiţiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional. 

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia şi pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II. 

“România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român. 

KazMunayGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT susţinând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câţiva ani după încheierea privatizării şi, de asemenea, a avut aprobarea autorităţilor române. 

“Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev. 

Potrivit acestuia acţiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacţiei cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an. 
“În aceste condiţii, nu este posibilă finalizarea tranzacţiei”, a subliniat Daniyar Berlibayev. 

Problemele KazMunayGas cu justiţia din România scot în evidenţă modul în care scăderea preţului la petrol obligă compania petrolieră kazahă să-şi revizuiască planurile de expansiune internaţională. 

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranţa că aceasta va fi parte dintr-o reţea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producţia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacţiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari. 

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas şi CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiţii de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia şi Bulgaria decât la România, a declarat vicepreşedintele KMG International, Azamat Zhangulov. 

KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă