9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Klaus Iohannis: Dictatura majorității nu trebuie să afecteze jocul democratic. Într-o...

FOTO. Klaus Iohannis: Dictatura majorității nu trebuie să afecteze jocul democratic. Într-o societate democratică solidă, majoritatea și opoziția trebuie să acționeze pentru interesul public

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că "dictatura majorității", pe baza căreia se iau deciziile în democrație, nu trebuie să ducă la "democratură" și "nu trebuie să afecteze jocul democratic". El a mai susținut că democrația este o veritabilă componentă strategică a Uniunii Europene.

"Nu pot să nu mă gândesc, vorbind despre aceste responsabilități, și la tendința tot mai conturată în procesele electorale din spațiul european ca prezența la vot să fie din ce în ce mai scăzută. Într-un astfel de context, majoritatea politică, deși construită pe un procent mare, obligă cu atât mai mult la asumarea și exercitarea responsabilă a guvernării. Avem nevoie, prin urmare, în considerarea evoluțiilor din ultimii ani din unele state europene, inclusiv a proliferării conduitei populiste și eurosceptice, de consolidarea cadrului de parametri și garanții privind interacțiunea dintre majoritate și opoziție.

Sunt convins că, într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât și opoziția trebuie, în egală măsură, să acționeze având în vedere același angajament, comun și responsabil, pentru interesul public — al cetățenilor și al societății. Acest angajament trebuie să vină, absolut întotdeauna, pe primul loc, înaintea mizelor oricăror confruntări politice — chiar dacă și acestea sunt normale în democrație", a spus Klaus Iohannis. 

El a subliniat că niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate ignora vocea cetățenilor.

"Cu cât puterea și opoziția refuză să asculte ce doresc cetățenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adâncește ruptura dintre societate și clasa politică. Iar consecințele sunt dramatice pentru toți, cu efecte pe termen lung. Dar majoritatea, tocmai pentru că este majoritate, trebuie să știe să acționeze în exercitarea puterii cu o necesară reținere autoimpusă și cu toleranță față de eforturile opoziției, într-o manieră inclusivă și transparentă. Pentru că majoritatea trebuie să fie conștientă că și ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate", a arătat șeful statului.

Potrivit șefului statului, o societate democratică solidă, de tip liberal, are nevoie ca măsurile luate de majoritate să nu afecteze statul de drept în sens larg și să nu urmărească afectarea 'jocului' democratic, care presupune, în final, alternanța la putere prin alegeri libere.

"În plus, o societate democratică solidă necesită respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile democratice ale statului, care trebuie să se respecte reciproc. Este un principiu valoros — nu doar în cazul situațiilor de coabitare politică, ce nu este deloc în contradicție cu principiul, la fel de important, al separației puterilor. Separația puterilor într-o democrație solidă înseamnă cooperare constructivă pentru realizarea interesului public, înseamnă respect reciproc între instituțiile statului aparținând diferitelor puteri, precum și echilibrul și controlul reciproc dintre acestea", a susținut Iohannis.

Președintele a menționat că democrația este o "veritabilă infrastructură strategică a statelor" europene, a societății europene, iar "întărirea 'imunității' și rezilienței sale, apărarea acestei infrastructuri strategice sunt în interesul direct al tuturor și al fiecăruia dintre cetățenii" europeni. Șeful statului a făcut aceste considerații în cadrul deschiderii unei dezbateri pe tema relației Putere – Opoziție, organizată la Palatul Cotroceni. Inițiativa acestei conferințe aparține Comisiei de la Veneția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă