11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialKlemm: SUA fac eforturi pentru a ajuta forţele militare române să îşi...

Klemm: SUA fac eforturi pentru a ajuta forţele militare române să îşi dezvolte competenţele

Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a susţine dezvoltarea forţelor militare române astfel încât să devină un aliat NATO şi mai puternic, a declarat miercuri ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. 

Diplomatul s-a întâlnit cu studenţi ai Universităţii din Bucureşti, unde a susţinut discursul "NATO in the 21st Century" şi a răspuns întrebărilor tinerilor. Klemm a vorbit despre provocările din prezent ale Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, despre implicaţiile financiare ale ţărilor NATO, dar şi despre summitul care va avea loc în iulie la Varşovia. 

"SUA fac eforturi pentru a ajuta forţele militare române să îşi dezvolte competenţele, pentru a fi un aliat NATO şi mai capabil. Facem acest lucru prin intermediul a două procese: asistenţa în ceea ce priveşte securitatea şi întâlnirile dintre reprezentanţi ai celor două armate. Numai în anul fiscal 2015 am investit peste 50 de milioane de dolari americani în programele de asistenţă de securitate. În acelaşi timp, am organizat peste 130 de training-uri de specialitate", a punctat diplomatul american, citat de Agerpres. 

El a afirmat că, în prezent, ameninţările la adresa Alianţei sunt diverse. "Ameninţările sunt mult mai complexe decât în perioada Războiului Rece sau oricând în trecutul recent. În primul rând, există Rusia şi acţiunile Rusiei – în Ucraina şi în alte părţi – şi mesajul transmis de expansiunea militară agresivă a Moscovei şi exerciţiile militare, multe realizate fără o transparenţă care să liniştească vecinii acestei ţări", a spus Klemm. 

Diplomatul a adăugat că aceste gesturi ale Rusiei sunt "îngrijorătoare" mai ales la nivel regional. "Dezvoltarea militară a Rusiei în zona Mării Negre este îngrijorătoare în mod special aici, în România. Strategia militară a Rusiei în această zonă pare că include (…) abilitatea de a refuza altora accesul la Marea Neagră, în caz de nevoie. (…) Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru flota sa de la Marea Neagră, până în 2020, adică aproape 1,3% din Produsul Intern Brut al României. România va atinge curând pragul de a cheltui 2% din PIB pentru dezvoltarea militară. Rusia, doar în Marea Neagră, doar pentru forţele navale, este dispusă să cheltuiască 1,3% din PIB-ul României", a spus Hans Klemm. 

El a vorbit şi despre unitatea şi angajamentul statelor aliate NATO de a se apăra în cazul unei agresiuni. "Ritmul rapid al activităţilor militare ale SUA şi NATO în regiune este un răspuns la acţiunile Rusiei; paşii NATO sunt gândiţi în spiritul transparenţei, vor fi publici şi vor fi anunţaţi. Mesajul nostru este clar: articolul 5 din Tratatul NATO este de neclintit", a declarat ambasadorul. 

Diplomatul a vorbit şi despre obligaţiile financiare pe care le au ţările aliate, în special despre modul în care România le respectă. "La Summitul NATO din Ţara Galilor, toţi aliaţii au fost de acord ca 2% din PIB să fie alocat apărării, în decurs de zece ani. În prezent, doar cinci state aliate au atins această ţintă iar cel puţin 16 din restul de 23 de state aliate rămase au crescut bugetul pentru apărare, de la acest summit. România a fost unul din aceste state şi a crescut investiţia de la 1,49% din PIB în 2015 la 1,75% anul acesta şi intenţionează să ajungă la 2% anul viitor", a explicat Klemm. 

Acest gest este, potrivit ambasadorului, o dovadă a angajamentului României în NATO. Klemm a amintit şi de sistemul antirachetă de la Deveselu, care a devenit, recent, operaţional şi pentru care Guvernul SUA a investit, până în prezent, 800 de milioane de dolari americani. 

"Ţările aliate NATO se pregătesc pentru un summit foarte important luna viitoare, la Varşovia. Aici sperăm să demonstrăm cât de mult am evoluat de la Summitul din Ţara Galilor – inclusiv angajamentele privind investiţiile în apărare. (…) De asemenea, sperăm să declarăm baza de la Deveselu, în mod oficial, operaţională şi să transferăm comanda şi controlul bazei Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic", a spus diplomatul american. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă