20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialKovesi: Am avut un an al provocărilor. Declarațiile politice ne lasă reci....

Kovesi: Am avut un an al provocărilor. Declarațiile politice ne lasă reci. Baronii se gândesc că sunt mai deștepți decât procurorii

Laura Codruța Kovesi, șeful DNA, a declarat duminică, la B1Tv că ultimul an a fost un an al provocărilor, atât din punct de vedere al marilor dosare de corupție, dar și din punct de vedere legislativ. Kovesi a mai spus că, probabil va exista tentația unor politicieni de a modifica competențele DNA, urmare a investigațiilor din ultimul timp.

"Ar putea să apară oricând. Deocamdată nu am niște informații reale sau nu avem niște proiecte de lege pe care să le putem comenta. Însă, probabil, datorită investigațiilor care au fost făcute în ultima perioadă de timp va exista această tentație din partea unor oameni politici de a modifica competențele, de a reorganiza structura, de a schimba din atribuțiile pe care le are această structură", a afirmat Kovesi.

Ea a subliniat că primul an al mandatului de procuror șef al DNA a fost unul al provocărilor deoarece a venit o echipă care a continuat investigarea dosarelor de corupție la nivel înalt.

"A fost un an al provocărilor și din perspectivă legislativă. Au fost mai multe tentative de a modifica diverse competențe pe care direcția le are. A fost un an al provocărilor și din perspectiva funcțiilor de conducere, pentru că au fost momente în care, datorită dosarelor investigate, anumiți procurori și-au pierdut temporar funcțiile de conducere. Și acest an, pentru că ce se întâmplă în spațiul politic, pe noi nu ne interesează foarte mult, ne poate influența doar din punct de vedere legislativ, din punct de vedere tehnic este un an tot al provocărilor pentru că avem de implementat două coduri noi, noul Cod penal și noul Cod de procedură penală. În rest, provocările cred că sunt aceleași pentru orice structură care investighează dosare de corupție la nivel înalt", a explicat șeful DNA.

Întrebată dacă simte această presiune a politicului într-un an electoral pe DNA, Kovesi a subliniat că procurorii s-au obișnuit cu aceste atacuri.

"Presiune, am putea spune, din partea politicului că poate fi prin declarațiile pe care le fac politicienii, dar care ne lasă reci. Suntem deja obișnuiți cu aceste atacuri și procurorii cu care lucrez în fiecare zi sunt destul de maturi încât să nu fie foarte atenți la aceste declarații. Presiunea poate fi din perspectiva modificării legislației", a mai menționat ea.

Citește și: Kovesi. Am primit un denunț prin fax
 

Șefa DNA a mai spus că există și o anumită presiune din punct de vedere politic, însă numai la nivel declarativ și că aceste declarații” îi lasă reci” pe procurorii DNA.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, este de părere că baronii se gândesc că nu pot fi prinși, că sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procurorii.

”Avem tipologii în cadrul anchetelor pe care le-am efectuat. În mare parte am constat că s-au comis infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, promisiuni de intervenție pentru modificarea legislației sau pentru a numi anumite persoane în funcții de conducere. Un rol important în descoperire și investigarea acestor cazuri au avut loc și datorită faptului că resursa financiară a fost direcționată înspre teritoriu, iar persoanele care au fost implicate aveau putere de decizie cu privire la bani din bugetul de stat”, a explicat Kovesi.

”Baronii se gândesc că nu pot fi prinși, că sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procuroii și iată că nu este așa”, a declarat procurorul șef al DNA.

”Cred că în investigațiile derulate am avut profesionalism și am cooperat foarte bine cu celelalte instituții. Simplul fapt că suntem eficienți în investigarea cazurilor de corupție nu trebuie să ducă la concluzia că DNA trebuie desființat”, a afirmat Koveși, fiind întrebată ce părere are despre faptul că Nicușor Constantinescu dorea desființarea instituției.

Cât despre Portul Constanța, procurorul șef al DNA a spus că aici trebuie o abordare strategică, la nivel național.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă