18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLa Galați continuă tăierile abuzive ale teilor seculari

La Galați continuă tăierile abuzive ale teilor seculari

Deși orașul lor a fost numit „orașul teilor” chiar de poetul Mihai Emines­cu, gălățenii asistă de aproape trei ani la un veritabil măcel declanșat împotriva teilor din oraș. După ce în toamna lui 2012 și primăvara lui 2013, sub pretextul „toaletării” coroanelor, la sute de tei de pe străzile centrale le-au fost tăiate crengile de la nivelul tulpinei și o mare parte dintre aceștia s-au uscat, în 2013 și 2014 au fost tăiați 70 de tei pe Faleza Dunării și alte câteva zeci de tei de pe strada Domnească, dar și din cartierul Țiglina 1, una din zonele cu vegetație bogată.

În vara lui 2013, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 de lei societății Gospodărire Urbană SRL prin care Primăria administrează domeniul public și ale cărei echipe au tăiat sutele de tei. Amenda a fost contestată în instanță, primarul Marius Stan și consilierii municipali au aprobat ca firma condusă de Eduard Grosu să își angajeze un avocat pentru litigiul cu Garda de Mediu și tăierile abuzive au continuat.

Zeci de tei, hăcuiți cu aviz de la Mediu

S-ar putea spune că până și Agenția pentru Protecția Mediului s-a obișnuit cu decimarea teilor din Galați, pentru că a avizat proiectul de modernizare a străzii Mihai Bravu, în care este prevăzută tăierea a 40 de tei seculari. Petruța Moisi, președinta Centrului de Consultanță Ecologică Galați, a cerut Gărzii de Mediu să stopeze tăierile de pe strada Mihai Bravu, iar răspunsul Gărzii de Mediu Galați a fost că în locul celor 40 de tei seculari vor fi plantați alți arbori.

„În zona menţionată în sesizare, privind tăierile de copaci de pe str. Mihai Bravu, Municipiul Galaţi desfăşoară activităţi de modernizare a străzii, pentru care Primăria Municipiului Galaţi a înaintat memoriu de prezentare a lucrării. Lucrările desfăşurate au drept scop îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie din zona sesizată conform proiectului. Municipiului Galaţi a prezentat decizia etapei de încadrare nr 328/23.05.2014 emisă de Agenția pentru Protecţia Mediului Galaţi prin care aceasta decide că, urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 29.04.2014, că proiectul Modernizare str. Mihai Bravu tronson str. Basarabiei – str Gării – Gara CFR, nu se supune evaluării impactului de mediu. (..) Proiectul prevede, la finalizarea lucrărilor, transplantarea a 40 de arbori cu balot de pământ executate mecanic la arbori foioși sau răşinoşi cu diametrul 21-25 cm”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu către Centrul de Consultanță Ecologică Galați. Cu siguranță că dacă s-ar fi dorit protejarea teilor ar fi fost găsită o soluție tehnică prin care să fie evitată tăierea teilor.

Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu, date în judecată

Cele două instituții de mediu vor fi acționate în instanță de Patronatul IMM-urilor (PIMM) Galați.

„Ceea ce s-a întâmplat pe Mihai Bravu este strigător la cer, depăşeşte puterea de înţelegere a unei minţi sănătoase. Nu poţi să-ţi permiţi să defrişezi, pur şi simplu, să produci un măcel de genul acesta. Au tăiat toţi teii de pe ambele părţi ale străzii, începând de la intersecţia str. Mihai Bravu cu strada Gării şi până pe Basarabiei. (…) Am numărat acele inele concentrice de pe cioturile rămase, sunt între 160 şi 210, deci copacii erau seculari. Practic, erau monumente ale naturii şi ar fi trebuit să fie protejaţi într-un fel, nu masacraţi. E o crimă ceea ce s-a întâmplat acolo, din punctul nostru de vedere. (…) Suntem segment al societăţii civile, unul activ şi chiar dacă acest lucru nu intră în obiectul nostru de activitate, nu putem să rămânem indiferenţi. Vom da în judecată şi Garda de Mediu şi Agenţia Judeţeană de Mediu, pentru abuz şi pentru neglijenţă în serviciu. Cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a declarat președintele PIMM Galați, Marian Filimon. 

Câinii latră, caravana trece

Organizația pentru protecția mediului s-a adresat și Comisiei pentru Urbanism a Consiliului Municipal: „Legislația Europeană pentru natură, (Directiva Păsări, Directiva Habitate) este recunoscută că fiind printre cele mai  influente din lume, privind protecția animalelor, plantelor și habitatelor de la dispariție. Comisia Europeană a anunțat hotărârea de a desfășura o evaluare completă a ambelor legi în statele membre UE, pentru a determina eficiența lor în asigurarea protecției patrimoniulul nostru natural. Acest proces are loc într-un context clar, ostil conservării naturii, așa cum reiese din cuvântarea președintelui Juncker pe tema legislației prietenoase pentru afaceri și a diminuării birocrației.

Acțiunea ONG-urilor oferă cetățenilor șansa de a se implica în consultările publice. Întrebarea mea adresată  comisiei de Urbanism și amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice și protecția mediului înconjurător a Consiliului Local, este simplă: cu tot ce este de făcut în Galați, de ce sunt abrogate legile care protejează natura?”, se spune în adresa Centrului de Consultanță Ecologică. După cum  merg lucrurile la Galați după preluarea mandatului de primar de către fostul fotbalist Marius Stan, adresa ONG-ului va rămâne fără răspuns, iar decimarea teilor din oraș va continua.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă