14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialLa ÎCCJ se judecă dosarul Limuzina, aflat la primul termen. Gabriel Oprea...

La ÎCCJ se judecă dosarul Limuzina, aflat la primul termen. Gabriel Oprea a anunțat că va pleda nevinovat în fața instanței

La Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă, marți, dosarul Limuzina, aflat la primul termen, în care fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, este acuzat, alături de fosta conducere a DIPI, de abuz în serviciu, informează Digi 24. Gabriel Oprea a ajuns în urmă cu puţin timp, alături de avocaţi săi. Le-a spus jurnaliştilor că va pleda nevinovat în faţa instanţei.

Fostul Ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Fostul ministru de Interne este acuzat ca a aprobat cumpărarea unei limuzine și unei cabine de duș din banii MAI, pentru folos personal.

Una dintre probele din dosarul de deturnare de fonduri la MAI este autoturismul Audi A8 în valoare de peste 90.000 de euro. Acesta a fost cumpărat pe numele unui ofițer MAI (denunțător în dosar). mai apoi, acesta, la ordinul lui Nicolae Gheorghe, a donat mașina Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Din acel moment, mașina a fost folosită doar de Gabriel Oprea. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, suplimentarea fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă cu suma de 410.000 lei ar fi fost dispusă în vara anului trecut, la 13 iulie 2015. Tot atunci ar fi fost aprobată și achiziția unui Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor, însă această tranzacție ar fi încălcat prevederile legale care limiteză achiziția autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

„În data de 13.07.2015, sub pretextul unei necesităţi rezultate din activitatea Diviziunii Protecţie Personal (D.P.P.), secretarul de stat Nicolae Gheorghe a întocmit în nume propriu un înscris compus din două pagini, denumit „notă-raport”, înregistrată ca document secret de stat, nivelul de clasificare „secret”, prin care a solicitat aprobarea suplimentării fondurilor operative cu suma de 410.000 lei („suplimentarea bugetului la Titlul II Bunuri şi servicii”), despre care s-a menţionat că reprezentă contravaloarea unui autoturism, precum şi aprobarea achiziţiei unui autoturism necesar în activitatea de protecţie a demnitarilor.

În motivarea solicitării, s-a menţionat că o structură a D.I.P.I. are nevoie „în regim de urgenţă” de un „mijloc de transport adecvat specificului misiunilor executate”, pentru îndeplinirea principalelor atribuţii, legate de protecţia fizică a persoanelor şi bunurilor (însoţire/escortare nemijlocită/realizare de cordoane specifice de securitate, protecţia demnitarilor şi a obiectivelor desemnate în scopul prevenirii şi anihilării oricăror acte ostile, care ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea persoanelor protejate; protecţia factorilor umani din responsabilitate, în situaţia producerii iminente a unor acte ostile la adresa obiectivelor încredinţate; pune în aplicare proceduri de control tehnic, de securitate şi control al accesului în zonele, proprietăţile desemnate, mijloacele de transport şi itinerarele primite în responsabilitate)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Gabriel Oprea a declarat că în perioada mandatului său s-au achiziţionat peste 5000 de maşini, nu numai una, motivând că acestea erau necesare pentru toţi angajaţii din cadrul MAI. 

„Pe timpul mandatului meu la Ministerul de Interne nu s-a achiziţionat doar o maşină, s-au achiziţionat în mod legal, transparent, peste 5000 de maşini. Aveau nevoie şi poliţiştii, poliţiştii de frontieră, jandarmii, pompierii. Tot în 2015, instituţiile abilitate ale statului au identificat ameninţări la adresa conducerii MAI, sunt documente în acest sens. În acest context, DIPI a reînfiinta o fosta unitate de pază, printre altele au achizionat o maşină de care e vorba în acest dosar. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Sunt nevinovat”, a spus el.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă