10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri pentru preşedintele Republicii Moldova, cel mai devreme la toamnă

Alegeri pentru preşedintele Republicii Moldova, cel mai devreme la toamnă

Moldovenii ar putea fi chemaţi, cel mai devreme, în toamna acestui an la alegerea viitorului preşedinte al Republicii Moldova, a declarat ieri preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase.

Asta, în contextul în care Curtea Constituţională a decis că alegerea directă a preşedintelui ţării este un drept legitim al poporului. Pe de altă parte, aşa cum consemnează portalul publika.md, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus că trecerea la alegerea directă a preşedintelui ţării va fi posibilă numai după ce Parlamentul Republicii Moldova va face cuvenitele modificări în legislaţia ţării. Parlamentul este cel care va decide şi data alegerilor. Nu în ultimul rând, oficialul a estimat că alegerile pentru preşedinte ar putea să coste bugetul statului moldovean aproximativ 50 de milioane de lei moldoveneşti. Conform legii, Parlamentul are la dispoziţie 60 de zile, după încetarea mandatului actualului preşedinte al ţării, pentru a iniţia procedura pentru alegerea viitorului şef al statului.

"Codul Electoral în redacţia anului 1999, deci cea existentă până la modificarea Constituţiei stipula perioada electorală de 3 luni de zile, deci 90 de zile, în varianta actuala a Codului Electoral, ajustată la ziua de azi, perioada electorală pentru orice tip de alegeri este 60 de zile, respectiv aici Parlamentul ar trebuie să-şi spună cuvântul. Nu va fi mai ieftin sigur decât un scrutin parlamentar ori un referendum republican, suma necesară ar oscila în jurul cifrei de 50 de milioane de lei", a declarat Iurie Ciocan.

 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă