18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialLanțul denunțurilor care fac radiografia mituirii fostului ministru al Internelor Cristian David...

Lanțul denunțurilor care fac radiografia mituirii fostului ministru al Internelor Cristian David și finanțării PNL

Cristian David, fost ministru al Internelor și Reformei Administrative, arestat preventiv pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, a fost denunțat de membrii întregului lanț infracțional, toți implicați în dosare de corupție. Mita totală cerută inițial ar fi fost de circa 1.850.000 de euro.

Din lanțul infracțional, în ordinea cronologică în care au făcut denunțurile, fac parte personajele principale Adrian Mladin, fostul primar al comunei Jilava, Valeriu Roger Nițescu, fost șef de cabinet al ex-ministrului de Interne David, fostul prefect al Buzăului, Cristinel Bîgiu.

Alături de aceștia, pe lanțul infracțional au fost intercalate mai multe personaje, pentru a masca proveniența banilor proveniți din mită.

Suma pretinsă de ministru a fost de 500.000 de euro, pe care i-a și primit, potrivit actelor procurorilor, iar 700.000 de euro au ajuns la fostul prefect de Buzău de atunci, Cristinel Bîgiu.

Din suma de 700.000 de euro, Bîgiu ar fi dat PNL suma 250.000 de euro pentru finanțarea campaniilor electorale din 2008.

La șeful de cabinet Roger Nițescu ar fi ajuns sume de bani în mai multe tranșe, dar valoarea nu a fost făcută publică.

Banii ar fi fost dați în 2008, ca recompensă că Mladin a cerut în 2007 și a și primit două terenuri în intravilanul orașului Buzău, în suprafață totală de 16,5 hectare.

După ce a primit terenurile, Mladin le-a vândut cu circa 7 milioane de euro, bani din care a dat mitele. Faptele au fost săvârșite în perioada 5 aprilie 2007- 22 decembrie 2008.

Citește și: VIDEO. Fostul ministru de Interne Cristian David, ARESTAT pentru o mită de 500.000 euro. "Era mai bine dacă erau în lei", spune David în interceptări

În iunie 2014, după ce a fost condamnat de prima instanță la șapte ani închisoare pentru corupție, fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin a făcut un denunț împotriva lui Cristian David.

Fragment din denunțul lui Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, care decupează lanțul infracțional cu actorii principali

„Îl cunoşteam pe Niţescu Valeriu Roger din anul 2005 şi ştiam că este, la nivelul anului 2007, şeful de cabinet al ministrului de interne David Cristian. Având în vedere aceste aspecte, l-am rugat să îmi faciliteze contactul cu Bîgiu Marian Cristinel, la acea vreme prefect al judeţului Buzău, pentru că, deşi drepturile erau reale, mă loveam de reaua voinţă a funcţionarilor. (…)

Mă întâlneam cu Niţescu Valeriu Roger frecvent, după ce îi solicitasem ajutorul, şi îl ţineam la curent cu evenimentele şi episoadele punerii în posesie de la Buzău. Niţescu Valeriu Roger era foarte interesat de bunul mers al activităţii mele, interes ce a culminat cu pretinderea sumei exacte de 500.000 euro cu titlu de mită pentru ministrul de Interne de la acea vreme, David Cristian. Totodată, Niţescu Valeriu Roger a solicitat şi pentru serviciile sale sume de bani, însă nu mi-a fixat o sumă exactă, ci a solicitat banii în mai multe tranşe, în funcţie de nevoile sale de moment.

Arăt că momentul pretinderii sumei de 500.000 euro de către Niţescu Valeriu Roger pentru ministrul David Cristian este primăvara anului 2007, când cel în cauză mi-a facilitat accesul la Bîgiu Marian Cristinel.

Suma de 500.000 euro a fost predată efectiv lui Niţescu Valeriu Roger, în sediul Băncii Transilvania – Sucursala Rosetti în februarie 2008… (…)”.

Fragment din denunțul lui Roger Nițescu, fost șef de cabinet al ex-ministrului David sau cum au ajuns 500.000 de euro la David

(…) „ În anul 2006, l-am cunoscut personal pe MLADIN ADRIAN, cu ocazia unei solicitări a acestuia de audienţă la ministrul DAVID CRISTIAN pe probleme de serviciu, ulterior dezvoltând o relaţie de prietenie cu acesta.

Citește și: Dosarele baronilor frânează accesarea finanțărilor UE în Sud-Est

În cursul aceluiaşi an, am fost contactat de către MLADIN ADRIAN, care mi-a cerut ajutorul în sensul de a-i facilita o audienţă la prefectul judeţului Buzău din acea vreme, comunicându-mi faptul că avea de rezolvat o problemă legată de un dosar de retrocedare a unor terenuri de pe raza judeţului Buzău.

După discuţia cu MLADIN ADRIAN, am luat legătura cu ministrul, ştiind că eu mă aflam în relaţii de prietenie cu ministrul DAVID CRISTIAN, iar, pe de altă parte, prefectul judeţului Buzău de la acea vreme (BÎGIU MARIAN CRISTINEL) era coleg de partid cu acesta în Partidul Naţional Liberal.

Ministrul DAVID CRISTIAN mi-a spus să iau legătura cu prefectul judeţului Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, pentru a stabili audienţa cu MLADIN ADRIAN. Totodată, DAVID CRISTIAN, având în vedere solicitarea anterioară a lui MLADIN ADRIAN, m-a întrebat „Iese ceva din treaba asta?”. I-am răspuns acestuia că: „Bănuiesc că da.”. Undeva spre iarna anului 2007, ministrul DAVID CRISTIAN m-a întrebat dacă s-a mai întâmplat ceva în legătură cu problema de la Buzău, răspunzându-i că nu am nicio informaţie pe moment.

Totodată, fiind împreună cu ministrul DAVID CRISTIAN (senator de Huşi) în judeţul Vaslui, am fost contactat telefonic de MLADIN ADRIAN, care mi-a comunicat faptul că „lucrurile încep să se mişte” în legătură cu dosarul de revendicare a suprafeţelor de teren din Buzău.

Precizez că nu am participat la discuţii şi nu cunosc cum s-a finalizat audienţa dintre MLADIN ADRIAN şi prefectul judeţului Buzău.

În primăvara anului 2007, având în vedere schimbările politice efectuate în structura guvernului, DAVID CRISTIAN a fost numit ministrul Internelor şi Reformei Administrative, eu devenind în primă instanţă consilier al acestuia, ulterior director de cabinet.

Tot în primăvara/vara anului 2007, în timp ce serveam masa la un restaurant din cadrul Hotelului Athene Palas, m-am întâlnit cu MLADIN ADRIAN, care se afla la o altă masă împreună cu prefectul de Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL. Din câte îmi aduc aminte, cu acea ocazie, una din discuţiile ce au avut loc a fost legată de faptul că MLADIN ADRIAN a afirmat că acea problemă de fond funciar, pentru care, prin intermediul meu şi cu acceptul ministrului DAVID CRISTIAN, solicitase audienţă la prefectul de Buzău, se afla în cursul procedurilor de reconstituire.(…)

La data de 01 februarie 2008, MLADIN ADRIAN mi-a spus să mă prezint la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani, unde mi-a înmânat o geantă, explicându-mi faptul că în ea se află suma de 500.000 euro şi mi-a spus să o predau ministrului DAVID CRISTIAN pentru ajutorul acordat de acesta în rezolvarea problemelor pe care le-a avut cu dosarul de revendicare a suprafeţelor de teren din judeţul Buzău. Precizez că m-am deplasat la sediul Băncii Transilvania cu maşina de serviciu, condusă de un angajat M.I.R.A., pe nume CICEL TUDOR. Imediat după aceasta, m-am urcat în maşina de serviciu şi m-am deplasat la locuinţa de serviciu a ministrului DAVID CRISTIAN, situată în Bucureşti, în zona Pieţei Galaţi, şi, având în vedere că ofiţerul de pază mi-a comunicat că acesta se află în locuinţă, mi-a permis accesul şi am urcat.

Având în vedere că ministrul DAVID CRISTIAN se afla în baie, menajera acestuia mi-a deschis uşa apartamentului şi i-am comunicat că îi las o geantă domnului ministru. Arăt faptul că este vorba de aceeaşi geantă conţinând suma de 500.000 euro, pe care anterior MLADIN ADRIAN mi-a predat-o în faţa sediului Băncii Transilvania, mai sus amintit.

Citește și: INTERCEPTĂRI de Moș Nicolae. Prinși în timp ce numărau banii în mașină. O vrăjitoare i-a prezis baronului Bîgiu de Buzău că va fi luat de DNA

După aproximativ două-trei zile, fiind în biroul ministrului DAVID CRISTIAN, acesta mi-a spus, cu privire la suma de bani predată anterior, faptul că „Era mai bine dacă erau în lei”. Acesta este momentul în care am fost pe deplin edificat asupra faptului că ministrul DAVID CRISTIAN era în deplină cunoştinţă de cauză asupra întregii afaceri imobiliare dezvoltată de MLADIN ADRIAN în Buzău, nefiind străin nici de vânzările de terenuri şi persoanele implicate în aceste tranzacţii, de pe urma cărora a beneficiat de suma de 500.000 euro, pe care personal i-am predat-o în data de 01 februarie 2008.”(…)

Fragment din denunțul fostului prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, din care rezultă că din mită 250.000 de euro au ajuns la PNL

„(…) În perioada ianuarie 2005 – aproximativ iunie 2007 am îndeplinit funcţia de prefect al judeţului Buzău. Nu pot preciza cu exactitate, dar pe la sfârşitul anului 2006, revin şi arăt mai exact la începutul anului 2007, am fost contactat de MLADIN ADRIAN, care mi-a relatat faptul că este interesat într-o punere în posesie asupra unor terenuri de pe raza municipiului Buzău. Precizez că MLADIN ADRIAN nu era proprietarul acelor terenuri, ci, din câte ţin mine, era mandatat de o persoană de sex feminin în vârstă şi de un cetăţean britanic. L-am trimis pe MLADIN ADRIAN la Compartimentul de fond funciar pentru a se interesa care este situaţia juridică a terenurilor în cauză.

Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă. Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. MLADIN a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de NIŢESCU VALERIU, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative.

Am discutat în câteva rânduri personal cu NIŢESCU VALERIU, care mi-a spus că a venit din partea ministrului DAVID, care la rândul său mă roagă să-l ajut pe MLADIN ADRIAN în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat.

Ţin să precizez că, în cursul discuţiilor cu MLADIN ADRIAN, acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale. Am acceptat această propunere în scopul mai sus arătat şi pentru a pune în practică înţelegerea, i l-am prezentat lui MLADIN ADRIAN pe DOLOIU GHEORGHE, cei doi urmând a realiza în concret înţelegerea avută. Tin minte că ne-am întâlnit la cafeneaua BEAU MONDE din mun. Buzău, situată în zona centrală, pe Bd. Unirii. Cu ocazia discuţiei care a avut loc, înţelegerea s-a perfectat în sensul celor arătate mai sus.

(…)

Ca modalitate, întrucât terenurile erau pe numele lui DOLOIU GHEORGHE ( intermediar pentru ascunderea provenienței mitei- nn), la momentul vânzării efectuate de către MLADIN ADRIAN, o parte din bani au fost încasaţi de DOLOIU GHEORGHE. Este vorba de o sumă de aproximativ 900.000 euro. Nu cunosc în ce modalitate a obţinut DOLOIU GHEORGHE banii în numerar, faptul este că la începutul anului 2008 DOLOIU GHEORGHE mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 euro au ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez.

Declar că într-adevăr aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi în campaniile electorale din anul 2008.(…)”

Care este situația juridică a actorilor principali

Cristian David, fostul ministru al Internelor, este în arest preventiv și urmează a fi trimis în judecată, alături de șeful său de cabinet, Roger Nițescu, aflat în libertate pentru că a colaborat cu anchetatorii.

Adrian Mladin, denunțătorul principal este condamnat la șapte ani închisoare pentru retrocedări ilegale în Jilava și Snagov (a colaborat într-ale ilegalităților cu primarul Manole Mușat din Snagov, condamnat la cinci ani închisoare). Mladin speră ca prin acest denunț să i se reducă semnificativ pedeapsa.

Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv în februarie 2015 pentru alte fapte de corupție, săvârșite în 2013 și 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău. Prin recunoașterea faptelor, indicarea probelor și a persoanelor intercalate în spălarea mitei speră să-și îmbunătățească situația juridică.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă