18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialLaszlo Tokes susține că doar președintele Iohannis îi poate retrage "Steaua României"

Laszlo Tokes susține că doar președintele Iohannis îi poate retrage “Steaua României”

Eurodeputatul Laszlo Tokes se consideră, încă, decorat cu “Steaua României”, chiar dacă i s-a retras distincția, informează Agerpres.

Laszlo Tokes susţine că doar preşedintele României are dreptul de a-i retrage distincţia “Steaua României în grad de cavaler”, primită în anul 2009 de la fostul şef al statului, Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989. 

Într-un comunicat de presă remis vineri, Laszlo Tokes a făcut o serie de precizări, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins definitiv, ca nefondat, joi, recursul împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din iunie 2014, care la rândul ei respinsese ca inadmisibilă solicitarea europarlamentarului de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” prin care i s-a retras distincţia “Steaua României în grad de cavaler”. 

Europarlamentarul nu este de acord cu informaţiile apărute în presă, conform cărora el a “pierdut definitiv” distincţia “Steaua României”. 

“Retragerea distincţie nu este de competenţa nici a forului care a propus această măsură (adică acel Consiliu de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României”), şi nici de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ci este dreptul exclusiv al Preşedintelui Republicii, deci a celui care l-a acordat. Din punct de vedere pur juridic, chiar şi o eventuală, dar nepotrivită decizie prezidenţială de retragere a distincţiei poate fi atacată în contencios, din varii motive. Deci sintagma “pierde definitiv” este cel puţin nepotrivit folosită”, se arată în precizarea transmisă. 

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes. 

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. 

Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia “Steaua României în grad de cavaler”, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă