23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLech Walesa, decorat de Regele Mihai

Lech Walesa, decorat de Regele Mihai

Regele Mihai l-a decorat pe fostul președinte al Poloniei Lech Walesa, cu Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contribuție" a acestuia la căderea comunismului în Europa, informează Mediafax.

Regele Mihai a oferit, joi seară, un dineu oficial la Palatul Elisabeta în onoarea a 12 șefi de stat din Europa Centrală și de Est cu ocazia a 25 de ani de la căderea comunismului, la acest eveniment fiind prezent și fostul președinte al României Emil Constantinescu.

Înainte de acest dineu, în Sala Regilor din Palatul Elisabeta, Regele Mihai i-a înmânat fostului președinte al Poloniei Lech Walesa Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce, pentru "inegalabila contribuție a acestuia la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al secolului trecut".

La ceremonie au fost prezenți, alături de cei 12 foști șefi de stat, Principesa Margareta și Principele Radu.

Cancelarul Decorațiilor Regale, Ioan Luca Vlad, a a declarat presei că acest eveniment este foarte important atât pentru familia regală din România, cât și pentru România, deoarece, "pentru prima oară după 1948, Majestatea Sa Regele Mihai a decorat un alt șef de stat pe președintele Lech Walesa, primul președinte al Poloniei democratice".

"El este și scânteia care a declanșat revoluțiile din 1989 și care a dus la reinstaurarea democrației și libertății în Europa Centrală și de Est. Alături de le se află alți foști 11 șefi din perioada aceea tulbure care și/au condus țările către democrație și libertate. Faptul că acești șefi de stat precum Bulgaria, Albania, Lituania se află la București, fapt care i se datorează în mare măsură și președintelui Emil Constantinescu este o onoare pentru ţara noastră căreia i se recunoaște rolul crucial pe care l-a avut în destrămarea comunismului în anii 90", a precizat cancelarul Decorațiilor Regale.

La evenimentul de la Palatul Elisabeta au participat, potrivit listei de invitaţi puse la dispoziţia presei, Lech Walesa, preşedinte al Poloniei în perioada 1990-1995, Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, Hikmet Cetin, fost vicepremier al Turciei, Markus Meckel, fost ministru de Externe al Germaniei, Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord primar al Londrei în perioada 2002-2003, Gabor Dezszky, fost primar al Budapestei, Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus în perioada 1991-1994, Sali Berisha, preşedinte al Albaniei în perioada 1992-1997, Petru Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova în perioada 1996-2001, Rexhep Meidani, preşedinte al Albaniei în perioada 1997-2002, Rudolf Schuster, preşedinte al Slovaciei în perioada 1999-2004, Boris Tadic, preşedinte al Serbiei în perioada 2004-2012, Viktor Iuşcenko, preşedinte al Ucrainei în perioada 2005-2010 şi Valdis Zatlers, preşedinte al Letoniei în perioada 2007-2011.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă