20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFirma Asesoft, controlată de Ghiță, ofertantă la o licitație DNA

Firma Asesoft, controlată de Ghiță, ofertantă la o licitație DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a atribuit prin licitație, în 30 iunie, două contracte pentru achiziția de echipamente IT – servere, stații de lucru fixe și mobile și echipamente firewall, către mai multe firme. Între ofertanţi s-a numărat şi Asesoft Technologies, care, potrivit procurorilor, ar fi controlată și în prezent, în mod indirect, de deputatul Sebastian Ghiță, trimis în judecată luna trecută pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu, informează HotNews.

Procurorii DNA au precizat că cele două firme, Asesoft Technologies şi grupul Asesoft International, nu au calitate procesuală  în dosarul deputatlui Sebastian Ghiţă.

Însă, chiar dacă firmele controlate de parlamentar ar fi avut calitate procesuală în dosarul său, acestea ar fi putut participa legal la licitaţie, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, potrivit procurorilor.

Totuşi, DNA a respins oferta Asesoft, dar a refuzat comunicarea motivelor. „Motivele respingerii ofertei Asesoft Tehnologies au fost comunicate reprezentantului legal al societății, acesta fiind singurul în măsură să decidă asupra publicității conținutului documentului respectiv”, au spus procurorii.

Firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Sebastian Ghiţă și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT, potrivit procurorilor.

În august 2012, după ce a devenit deputat în Parlamentul României, Sebastian Ghiță și-a vândut toate participațiile deținute în societățile comerciale. Însă, indirect, deputatul  controlează și în prezent aceste societăți, prin intermediul rudelor și prietenilor.

Cele două contracte atribuite la sfârșitul lunii iunie de către DNA au o valoare cumulată cu TVA de 1.990.487 lei (peste 450.000 de euro). 

Estimarea inițială a contractului, care este împărțit pe mai multe loturi, a fost de peste 2,49 milioane lei (peste 560.000 de euro), finanțat din fonduri bugetare.

Contractul aferent primelor trei loturi a fost câștigat de firmă Trend Import Export SRL, iar lotul cu echipamente firewall a fost atribuit către Webspot SRL.

 

 

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă