6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul răscoalei moților din Beliș, declarat mort la 64 de ani de...

Liderul răscoalei moților din Beliș, declarat mort la 64 de ani de la dispariție

Vreme de un sfert de secol, fiul lui Vasile Roba a încercat să afle care a fost soarta tatălui său.

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au constatat moartea liderului răscoalei moților din Beliș din 1951, la 64 de ani după ce Vasile Roba a fost executat în stil mafiot de către Securitate. Acțiunea în declararea judecătorească a morții lui Vasile Roba a fost introdusă de către fiul său, Gavrilă Roba, după ce acesta a reușit să obțină o serie de documente din arhiva fostei Securități, care atestă măsurile represive luate împotriva celui pe care bolșevicii îl considerau drept unul dintre cei mai periculoși lideri ai moților din Munții Apuseni.

Citește și: Urmaşii luptătorilor anticomunişti sunt purtaţi prin tribunale

O diversiune securistă

Documentele furnizate de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități nu menționează explicit care a fost soarta lui Vasile Roba. Mai mult, securiștii au lansat zvonul că Vasile Roba s-ar fi spânzurat, pentru că în comunitățile tradiționale din Munții Apuseni, stigmatul sinuciderii este reflectat inclusiv asupra familiei celui care își pune singur capăt vieții.

Însă doi martori ai evenimentelor, Gavrilă Tomoș din Mărișel și Vasile Todea din Gilău, care au fost de asemenea participanți la răscoala moților din 1951 au depus mărturii din care rezultă că Vasile Roba a fost arestat în anul 1951, apoi a fost torturat, împușcat în sediul Securității din Cluj și apoi înmormântat într-un loc necunoscut.

Această variantă este considerată plauzibilă de către experții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dar și de instanțele de judecată, care l-au declarat mort pe Vasile Roba abia în urmă cu câteva săptămâni.

”Din declarațiile martorilor Todea Vasile (91 de ani) și Roba Nicolae (73 de ani), audiați în procedura de asigurare a dovezilor ce au făcut obiectul dosarului civil nr. 411/242/2014 al Judecătoriei Huedin, rezultă că ultima dată când tatăl său a mai fost văzut în viață a fost în anul 1951, la sediul Securității din Cluj (…). Aceste declarații se coroborează cu documentele furnizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, prin adresa nr. P 7646/2011, din care rezultă planul organelor de securitate de a-l aresta pe tatăl său în vara anului 1951. Din declarația martorului Todea Vasile, coleg de celulă cu tatăl său, rezultă că acesta era bătut de organele de securitate cu ocazia anchetării sale. Reclamantul a încercat după anul 1990 să identifice ce s-a întâmplat cu tatăl său, însă instituțiile statului la care s-a adresat i-au comunicat că nu dețin documente despre tatăl său, cu excepția CNSAS”, arată Tribunalul Cluj în sentința civilă nr. 5/2015, prin care a fost declarată moartea lui Vasile Roba.

Acesta fusese arestat în anul 1951, pentru că săteanul originar din Măguri a condus răscoala moților din iunie 1951, din Beliș. Atunci, moții i-au bătut și i-au alungat din comună pe activiștii comuniști veniți să confiște pădurile dăruite moților de către Regele Ferdinand I al României, precum și gaterele acestora.

Vasile Roba a fost arestat la scurtă vreme în timp ce se întorcea în Măguri, după ce fusese în Reghin, ca să cumpere doi cai. Fiul său, Gavrilă Roba, care avea doar șase luni, nu are nici o amintire personală legată de tatăl său.

Memoria lui Vasile Roba este perpetuată doar de documentele Securității, care arată că acesta a fost membru al PNȚ și unul dintre cei care s-au opus deschis instaurării comunismului în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă