10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea rămâne în fruntea PSD, deşi a fost condamnat la doi...

Liviu Dragnea rămâne în fruntea PSD, deşi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul

UPDATE 16:50.  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu comentează decizia instanţei, dar rămâne la conducerea partidului cel puţin până după alegerile locale. 

„Am avut discuţia în partid şi am vrut să aflu de la colegi ce ar înseamn o retragere a mea acum, pentru cele câteva zeci de mii de candidaţi ai PSD pentru alegerile locale. Părerea aproape unanimă a fost că o retragere a mea să destabilizeze toate activităţile de campanie, iar PSD ar risca să nu obţină scorul meritat la alegeri. Am decis, aşadar să rămân şi vom avea o altă discuţie după alegerile locale.

După alegerile locale cred că trebuie să facem o discuţie despre chestiuni mai profunde din PSD – o analiză despre implicarea şi aportul fiecărui membru din conducerea partidului la campania electorală şi la bunul mers al partidului. Părerea colegilor a fost că o retragere a mea în acest moment ar aduce deservicii partidului dar nu putem aprecia efectele condamnării mele asupra partidului”, a spus Dragnea.

UPDATE 15.57Ponta îi ia apărarea lui Dragnea, după condamnarea în dosarul Referendumului

UPDATE 15.28:  Social-democraţii s-au reunit în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la sediul central al PSD, la nici jumătate de oră după sentinţa ÎCCJ în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.

La şedinţă este prezent preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care nu a dorit să dea nicio declaraţie. Întrebat de jurnalişti cum comentează sentinţa ÎCCJ, Liviu Dragnea a spus că va avea un comentariu după şedinţa CExN .

Citește și:  UPDATE: Social-democrații s-au reunit în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Dragnea cere votul de încredere al PSD

UPDATE 14.49: „Suntem înmărmuriți de ce se întâmplă astăzi în România”, a declarat social-democratul Codrin Ștefănescu.

Totodată, el a mai precizat că „toți cei care sunt în sediu sunt șocați” și că îl susțin, în continuare, pe Dragnea. Mai mult, Ștefănescu a mai precizat că toți se așteptau la o achitare. 

UPDATE:  Președintele PSD, Liviu Dragnea, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, au decis, vineri, magistrații de la ÎCCJ.

Sentința e definitivă.

—————–

Președintele PSD, Liviu Dragnea, află, vineri, sentința definitivă a magistraților de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul „Referendumul”, în care a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare, informează Agerpres.

Ultimul termen al procesului a avut loc în 8 aprilie, însă completul de judecată condus de Livia Stanciu a decis să amâne pronunţarea sentinţei cu două săptămâni, pentru a da posibilitate avocaţilor să depună la dosar concluzii scrise. 

În cadrul dezbaterilor din sala de judecată, Liviu Dragnea şi-a declarat din nou nevinovăţia şi a solicitat magistraţilor să fie achitat. 

Citește și: Magistrații ICCJ audiază 13 martori în dosarul “Referendumul”

„Vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea care mi-a fost făcută de către DNA. Nu asta e atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stă cariera mea. În ceea ce priveşte îndemnul oamenilor de a venit la vot, aceasta este o obligaţie legală a partidelor şi este important pentru democraţie. Peste tot în lume, partidele îndeamnă lumea să vină la vot. Nu cred că astfel de fapte pot fi condamnate. Cât despre foloasele necuvenite, la referendum a fost o confruntare dură între preşedinte şi popor. Oamenii au mers să hotărască dacă preşedintele rămâne sau nu în funcţie. Nu am încălcat nicio prevedere legală. Nici măcar nu am avut intenţia şi nici nu am îndemnat pe alţii. Vă solicit achitarea”, a spus atunci Liviu Dragnea. 

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut ca Dragnea să fie condamnat la închisoare cu executare, arătând că limitele pedepsei infracţiunii care ar fi fost săvârşite de liderul PSD se încadrează între 3 şi 5 ani. 

Procurorul a susţinut că Liviu Dragnea a avut o conduită „ilicită” şi s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziţie pentru a-i determina pe reprezentanţii partidului din teritoriu să scoată “nelegal” oamenii la vot. 

„Faptele şi conduita ilicită sunt demonstrate de transmiterea adresei în teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite şi acces la evenimente în schimbul prezenţei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuinţa unei persoane care nu a votat reprezintă o formă de presiune. De asemenea, s-au folosit informaţii adunate în alt scop decât procesul de vot şi aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea şi-a folosit influenţa pentru a determina activiştii de partid să facă ceva ilegal şi presiuni asupra alegătorilor. Neprezenţa la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetăţenilor”, a spus procurorul în sala de judecată. 

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnaţi, inclusiv de Liviu Dragnea. 

Citește și: CCJ: Opt martori, audiați în dosarul Referendumul. Alți 13, citați cu mandat de aducere

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. 

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA. 

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului. 

Citește și: Citește și: Liviu Dragnea, CONDAMNAT la UN AN de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul

Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă