10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Referendumului: Procesul lui Liviu Dragnea, AMÂNAT. Ce a declarat la plecarea...

Dosarul Referendumului: Procesul lui Liviu Dragnea, AMÂNAT. Ce a declarat la plecarea de la ÎCCJ

UPDATE 10:37  Liviu Dragnea, președinte interimar PSD: Nu sunt jurist. Am luat act de noul termen. Cred că mai sunt lucruri de lămurit, de-aia am solicitat și audierea. Nu comentez lucruri din dosar. Tot ce am de spus voi spune doar în fața instanței. Cred că respectul față de justiție este să vorbește în fața instanței. Nu voi face declarații politice în curtea ÎCCJ. Declarațiile politice le voi face doar la Parlament și la partid. Cred că instanța va decide independentă.

UPDATE 10:32  Instanta a decis ca noul termen al apelului să fie pe 23 noiembrie. Liviu Dragnea a anunțat, în sala de judecată, ca la următorul termen vrea să fie audiat din nou.

UPDATE 10:27  Primul termen al apelului în dosarul “Fraudă la Referendum a fost amânat, după ce avocații au depus 10 cereri de amânare, informează Digi 24.

UPDATE 09:29  Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care judecă primul termen al apelului în dosarul “Fraudă la referendum”este compus din: preşedinele ICCJ, Livia Stanciu care este și preşedintele completului de judecată, Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglindea şi Maria Francisca Vasile, anunță Mediafax

UPDATE 09:00   A început ședința de judecată. Liviu Dragnea este în sala.

UPDATE 08:44  Liviu Dragnea, președintele interimar la PSD, a ajuns la ÎCCJ. S-a rezumat la a spune că nu amestecă politica cu justiția. “Nu comentez. Nu am ce să comentez“, a spus Dragnea la intrarea în sediul ÎCCJ.

***

Curtea de Casație și Justiție reia, luni, judecarea dosarului “Fraudă la Referendum” în care Liviu Dragnea, președintele intermar al PSD, fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraude la referendumului din 2012 pentru suspendarea președintelui României de atunci, Traian Băsescu.

Dragnea a anunțat, duminică, la Alexandria, că va merge la ÎCCJ în speranța că “adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa”.  “Ce am spus este suficient. Eu în general am speranţe că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa. Este o speranţă care m-a animat tot timpul în viaţa. (…) Este o speranţă pe care nu vreau să mi-o pierd niciodată“, a spus liderul interimar al PSD.

În apelul făcut de DNA la prima sentință, procurorii anticorupție susțin că pedeapsa primită de liderul social-democraților este “simbolică și incompatibilă” cu “gravitatea infracțiunii” de care a fost găsit vinovat, adică folosirea influenței pe care o avea prin prisma funcției de conducere din partid, în scopul fraudării referendumului prin care s-a cerut suspendarea președintelui.

Citește și: DNA, în motivele de apel în Dosarul Referendumului: Pedeapsa lui Dragnea, ”cuantumul simbolic de un an închisoare”

Procurorii au explicat motivele pentru care este greșită individualizarea pedepsei lui Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului. Astfel, ei au arătat că Liviu Dragnea ”a acționat şi s-a manifestat ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de specatcole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forța, conform voinței şi interesului inculpatului : Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe”.

Astfel, a explicat DNA, Instanţa Supremă de fond a apreciat ”pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic şi modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza şi încălcarea libertăţii de vot şi modul umilitor în care acesta a tratat electoratul”.

Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraudarea referendumului din 2012. Secretar general al PSD la data referendumului pentru demiterea preşedintelui, Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citește și: Liviu Dragnea, CONDAMNAT la UN AN de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. Ce DECIZIE RADICALĂ a luat ministrul

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă