5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea, la ieșirea de la ÎCCJ: Partidul a avut mereu “chirici”....

Liviu Dragnea, la ieșirea de la ÎCCJ: Partidul a avut mereu “chirici”. Demersul Guvernului pentru OUG 13 a fost corect, legal și constituțional

UPDATE 10.30: Liviu Dragnea a vorbit cu jurnaliștii, așa cum a precizat când a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, despre dosarul în care este acuzat de angajări fictive, dar și despre adoptarea Ordonanțelor de Urgență 13 și 14.

Liderul PSD a precizat că se consideră nevinovat în dosarul său, chair dacă alți trei acuzați s-au declarat vinovați de faptele respective.

“Am înţeles învinuirile care mi se aduc şi nu este necesar să mi se aducă explicaţii suplimentare. Înţeleg să nu mă prevalez de dreptul la tăcere. Nu solicit procedura simplificată deoarece mă consider nevinovat”, le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.

Liviu Dragnea, le-a spus judecătorilor de la instanţa supremă că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Alţi trei inculpaţi au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor. Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 28 martie.

Instanţa a luat la cunoştinţă că una dintre inculpate, Adriana Botorogeanu, a depus o declaraţie prin care recunoaşte acuzaţiile care i se aduc şi vrea să fie judecată prin procedură simplificată, aceasta nefiind prezentă la termenul de marţi întruncât este bolnavă. Gheorghe Nicuşor, fost  şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, şi Anisa Stoica, care la data faptelor era angajată la aceeaşi instituţie, le-au spus judecătorilor că recunosc faptele şi vor procedură simplificată.

Alţi doi inculpaţi au lipsit de la termenul de marţi, aceştia urmând să fie întrebaţi la următorul termen ce procedură de judecată aleg.

La ieşirea din sala de judecată, Liviu Dragnea a menţionat că recunoaşterea vinovăţiei de către funcţionare nu schimbă cu nimic atitudinea lui. “Este problema dumnealor, nu schimbă cu nimic nici atitudinea mea nici adevărul”, a spus Dragnea.

În legătură cu Ordonanța de Urgență 13, liderul PSD spune că “Guvernul a acționat corect, legal și constituțional”, iar în legătură cu primarul Iașului, Mihai Chirica, care s-a pronunțat împotriva șefului PSD, Liviu Dragnea a spus că partidul “a avut mereu “chirici” (n.r. neastâmpărați, turbulenți).


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns în dimineața de marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), având termen în dosarul angajărilor fictive.

Liviu Dragnea nu a părut prea încântat de întrebările jurnaliștilor și nu a vrut să facă nicio declarație. În schimb, el a precizat, ușor nervos, că va vorbi la ieșire.

În fața judecătorilor se va prezenta și fosta soție a liderului PSD, Bombonica Prodana.

La ultimul termen, din 31 ianuarie, procesul a fost amânat deoarece trei inculpați nu și-au angajat avocat. De la proces, atunci a lipsit și Bombonica, ce a transmis prin avocat că vrea să fie judecată în lipsă. Dosarul a fost trimis în instanță de DNA pe data de 15 iulie 2016, Dragnea fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.


Anchetatorii spun că, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, ar fi determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. 

Citește și: Liviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA

„În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, se mai spune în comunicat. Potrivit DNA, „această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare”, au precizat procurorii DNA.

Procurorii precizează că angajatele de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman au rămas în funcție „datorită inculpaților Marineci Ionel, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu și Gheorghe Nicușor, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancționare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu și nu au prestat activitățile la care erau obligate prin contractul individual de muncă și fișa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă