10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea susține că o persoană cu dosar penal, cum este și...

Liviu Dragnea susține că o persoană cu dosar penal, cum este și cazul lui, poate fi numită premier

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat joi seară că o persoană care are dosar penal poate fi numită premier sau ministru, în ciuda existenței acestor probleme penale.

Liderul PSD a susținut că prevederile legale care se referă la incompatibilități se aplică doar în cazul în care o persoană are de ales între două funcții. Dar în cazul miniștrilor sau a premierului, aceștia sunt aleși, prin votul Parlamentului – în sensul că Parlamentul votează lista membrilor Guvernului.

Pe baza acestui raționament, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că nu există incompatibilitate între existența unui dosar penal și o funcție de prim-ministru.

Liviu Dragnea a refuzat să indice numele persoanei care va fi propusă de PSD lui Klaus Iohannis ca premier, dar a precizat că această propunere va fi “unică”. Numele persoanei care va fi propusă ca șef al Guvernului va fi decis, în comun, de PSD și de ALDE.

După cum se știe, imediat după alegerile din 11 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte desemnarea unui nou premier va asculta propunerile partidelor pentru a vedea ce îşi imaginează fiecare şi cum doreşte să propună viitoarea agendă.

Şeful statului a subliniat însă faptul că enunţarea criteriilor de integritate, care ar putea bloca numirea anumitor politicieni pentru funcţia de premier, a fost făcută înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute.

”În ceea ce priveşte criteriile de integritate, ele rămân în picioare. Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am amintit criteriile de integritate, nicio lege. Atunci când vom avea ceva, vom discuta”, a declarat Iohannis.


Citește și: AFP: După alegerile parlamentare din România se profilează o confruntare la vârful statului. Cristian Pârvulescu: Iohannis nu va renunţa la criteriile de integritate anunţate, însă riscă să piardă bătălia împotriva corupţiei

Iohannis, care urmează să angajeze consultări cu diverse partide, a subliniat înainte de scrutin că va refuza să învestească orice persoană care a avut probleme cu justiţia. Dragnea, în vârstă de 54 de ani, condamnat pentru fapte din perioada în care era secretar general al PSD, a îndemnat la evitarea oricărui “conflict inutil”, care ar ameninţa “stabilitatea” ţării. “Toţi politicienii şi toate instituţiile trebuie să respecte acest vot”, a subliniat el.


 

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sugerat că va candida pentru funcţia de premier, în pofida unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală care, potrivit legii, îl face incompatibil cu o asemenea funcţie.

“Nu intenţionez să fac cadou aceste voturi altcuiva, indiferent că e o persoană sau o instituţie. Am condus campania, partidul, a fost o responsabilitate enormă. Nu sunt pregătit să glumesc cu acest vot”, a avertizat Dragnea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă