23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMAE: Ambasada a insistat la conducerea penitenciarului pentru intalnirea consulului cu Mailat

MAE: Ambasada a insistat la conducerea penitenciarului pentru intalnirea consulului cu Mailat

Vizita consulului roman la Nicolae Mailat a fost aprobata in urma staruintei ambasadei pe langa conducerea penitenciarului pentru a-i fi notificata acestuia dorinta autoritatii diplomatice romane de a avea o intalnire cu el, aprobarea vizitei nefiind posibila fara acordul sau, precizeaza un comunicat remis Rompres, vineri, de MAE.

 

Seful sectiei consulare din Ambasada Romaniei la Roma s-a intalnit joi, la Penitenciarul Regina Coeli, cu Nicolae Romulus Mailat.

 

Inainte de a avea intalnirea cu consulul, Mailat a fost supus celui de-al doilea interogatoriu de catre magistratul insarcinat cu acest caz.

 

La interogatoriu a participat si avocatul detinutului, Piero Picinini, cu care reprezentantul ambasadei a avut o intrevedere prealabila. Avocatul a informat asupra demersurilor sale pentru apararea cetateanului roman, mentionand initiativa sa de a fi desemnat un medic legist expert al apararii care a participat la prelevarea probelor biologice de la cadavrul victimei, pentru analizele genetice. Rezultatul acestor analize a probelor de laborator obtinute este disponibil in termen de 60 de zile de la momentul prelevarii.

 

Avocatul a mai mentionat faptul ca inculpatul sustine ca a savarsit numai infractiunea de talharie (a smuls poseta de pe bratul victimei), dar ca nu a violat victima si nu i-a aplicat nici o lovitura. Alte aspecte ale apararii nu au fost dezvaluite, avocatul invocand obligatia sa de a pastra confidentialitatea relatiei cu clientul sau.

 

Consulului nu i s-a permis sa participe la interogatoriu, Mailat fiind asistat de avocat si doi translatori, unul din partea acuzarii si unul din partea apararii.

 

“Dupa terminarea interogatoriului, reprezentantului ambasadei i s-a permis accesul la cetateanul roman. Acesta s-a prezentat intr-o buna forma fizica, linistit si lucid. La solicitarea consulului, Romulus Mailat a informat asupra faptului ca nici la arestare si nici ulterior nu a fost agresat in nici un fel, a semnat numai fisele fotodactiloscopice inainte de a fi asistat direct de avocat si a fost prezent la declaratiile date de cetateana romana martora a acuzarii” – se arata in comunicatul MAE.

 

Retinutul a declarat ca are pasaport, care in prezent se afla in posesia conducerii penitenciarului, si ca se afla in celula de izolare pentru primele 30 de zile de arest, in conformitate cu regulamentul institutiei.

 

El a confirmat reprezentantului ambasadei informatiile furnizate de avocat privitoare la faptul ca isi recunoaste vinovatia numai pentru furtul posetei, in care se aflau 13 euro.

 

Singura cerere adresata de Romulus Mailat autoritatilor romane a fost aceea de a-l ajuta sa fie transferat la un penitenciar din Romania pentru a-si executa pedeapsa. “Motivatia sa pentru aceasta cerere este constituita din teama pe care o simte fata de contactul cu detinutii italieni in urma celor intamplate si dorinta de a fi mai aproape de familie”, potrivit sursei.

 

Mailat a mai declarat ca nu s-a adresat Sectiei consulare pentru emiterea unui titlu de calatorie, asa cum a relatat presa in ziua de 5 noiembrie.

 

“Avand in vedere prevederile acordului bilateral in materie de transfer de detinuti, reprezentantul ambasadei l-a asigurat pe cetateanul roman de sprijinul autoritatii diplomatice in acest demers, urmand sa-i transmita in scris informatii in acest sens atat cetateanului roman, cat si avocatului acestuia”, precizeaza MAE.

 

De asemenea, Romulus Nicolae Mailat a spus ca a beneficiat de asistenta avocatului in dimineata zilei urmatoare celei in care a fost retinut, ca retinerea s-a efectuat seara si ca este tratat bine de personalul penitenciarului.

 

“In urma discutiilor s-a stabilit ca cetateanul roman sa informeze sectia consulara imediat ce vor interveni schimbari in situatia sa sau daca va avea nevoie de sprijinul acesteia”, conchide comunicatul MAE.

 

Pana in prezent, accesul oficialilor romani in penitenciarul unde este retinut Romulus Mailat a fost impiedicata de faptul ca, potrivit legislatiei italiene, detinutul trebuia sa faca o cerere scrisa pentru a-i fi acordata permisiunea de a fi vizitat de o terta persoana, in afara avocatului din oficiu.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă