10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial19 români sunt REŢINUŢI în Ungaria pentru TRAFIC de PERSOANE

19 români sunt REŢINUŢI în Ungaria pentru TRAFIC de PERSOANE

Proprietarul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiţi 70 de imigranţi morţi,  NU este cetăţean român, a anunţat vineri Ministerul român de Externe.

Potrivit informaţiilor oferite de autorităţile austriece, niciun cetăţean român nu este implicat în acest caz.

Pe de altă parte însă, în Ungaria sunt reţinuţi 19 cetăţeni români, dintre care 17 la Budapesta, sub acuzaţia de trafic de persoane. Aceştia transportau în maşinile lor refugiaţi proveniţi din Orientul Mijlociu.

Ultimul dintre cei reţinuţi în Ungaria este un suspect cu dublă cetăţenie, română şi austriacă.

Vineri, pe autostrada M5 din vestul Ungariei s-a răsturnat o camionetă condusă de un român, în care se aflau circa 40 de imigranți.

Maşina era înmatriculată în Timişoara, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Maşina era condusă de cetăţeanul român Emil Raiciu. Acesta ar fi preluat aproximativ 40 de imigranţi sirieni de la graniţa cu Serbia şi urma să îi treacă ilegal frontiera în Austria.

Potrivit aceloraşi surse, la kilometrul 102 pe autostrada M5 camioneta s-a răsturnat, iar în urma impactului 18 sirieni şi şoferul ar fi fost răniţi, iar celelalte persoane aflate în autovehicul au fugit.

Poliția ungară anunța, potrivit Reuters, că forţele de ordine au găsit cel puţin 18 imigranţi sirieni – dintre care zece erau răniţi – lângă autostradă, în noaptea de joi spre vineri, și că aceştia probabil se aflau în camionetă la momentul accidentului, în timp ce vehiculul se îndrepta către Budapesta.

Un paznic din Kunszallas, care l-a găsit pe şoferul român, în vârstă de 31 de ani, rănit la o mână, a informat Poliţia, iar după ce i-au fost acordate îngrijiri medicale acesta a fost reţinut pentru trafic de persoane. Ulterior, șoferul român a fost arestat pentru trafic de persoane, anunța un purtător de cuvânt al Poliţiei din Bacs-Kiskun, citat de MTI.

Valul de refugiaţi care se îndreaptă către Ungaria continuă, în pofida gardului pe care autorităţile ungare îl ridică pe cei 175 de kilometri de frontieră cu Serbia.

Problema este deosebit de îngrijorătoare pentru Ungaria, care a devenit de facto al doilea punct de intrare a imigranţilor în Uniunea Europeană, după Grecia. Budapesta a înregistrat a treia zi consecutiv, joi, un număr record de imigranţi: 3.241.

Europa se confruntă cea mai importantă criză a refugiaţilor de la al Doilea Război Mondial încoace. Este vorba despre oameni care fug din calea unor conflicte sau a sărăciei din ţări din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă