19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialTurcia: Primele curse Tarom au adus în țară 242 de români. Recomandările...

Turcia: Primele curse Tarom au adus în țară 242 de români. Recomandările MAE

UPDATE duminică 08.00: Zborul umanitar operat de TAROM RO2264, cu care a revenit în ţară al doilea grup de cetăţeni români, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a aterizat la Bucureşti, duminică dimineaţa, la ora 4,10, a informat MAE. 

UPDATE 21.40: Prima aeronavă Tarom a aterizat cu bine în România. Ea are la bord 134 de oameni. Cea de-a doua cursă este programată pentru ora 02.15, plecarea din Istanbul. 

21.20: Prima aeronavă Tarom, care a decolat de pe Aeroportul Ataturk, va aduce în ţară 134 de pasageri, printre aceştia aflându-se cazuri umanitare şi patru copii olimpici români, împreună cu profesoara lor, care ar fi trebuit să ajungă la Hanoi, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a companiei, Georgeta Dinu. 

“Cursa RO 264 a decolat recent de pe Ataturk, cu 134 de pasageri la bord, capacitate maximă, printre care se află o femeie bolnavă, cu însoţitor, o femeie însărcinată, patru copii olimpici români, împreună cu profesoara lor, şi două familii cu copii mici”, a spus Georgeta Dinu. Ea a explicat că aceste cazuri umanitare au putut fi preluate pe cursa TAROM RO 264 deoarece un grup de 12 pasageri, care aveau bilete la acest zbor, nu s-a prezentat la îmbarcare. 

Citește și: FOTO+VIDEO. Lovitură de stat eșuată, în Turcia, cu 265 morți. Cele mai importante momente ale zilei (LIVE TEXT)

Reprezentanta TAROM a adăugat că, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o cursă suplimentară va decola de pe aeroportul Henri Coandă în jurul orei 00:00 şi va pleca spre Istanbul, urmând să preia de pe Ataturk cetăţeni români care au solicitat repatrierea. Potrivit Georgetei Dinu, cazurile umanitare şi cei patru copii olimpici, împreună cu profesoara lor, erau programaţi iniţial a ajunge în ţară cu această cursă suplimentară. Decolarea aeronavei umanitare de pe aeroportul Ataturk este estimată pentru ora 2:15. 

Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul se află în continuare în Aeroportul Internaţional Ataturk împreună cu reprezentanţii TAROM Istanbul şi oferă asistenţă cetăţenilor români aflaţi în incinta acestuia. Punctele de întâlnire pentru cetăţenii români au fost stabilite în două locaţii – zona de check-in la poarta G17, iar în zona de tranzit – în proximitatea ghişeului central de informaţii, lângă Cafe Nero şi Magazinul Old Bazaar. 

MAE recomandă, în continuare, cetățenilor români să evite orice deplasări care nu sunt necesare, în special în locurile aglomerate și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

————

17.20: Două zboruri operate de Tarom, unul care va decola la 18.35 și unul care va deloca la 02.15, vor prelua românii care se află pe aeroportul Ataturk. 262 de locuri sunt disponibile în cele două aeronave, informează MAE. 

Zborul regulat RO264, operat de compania TAROM, care va decola la ora 18.35 (ora locală) de la Istanbul spre București, va putea prelua la bord un număr de 131 de cetățeni români.

Restul cetățenilor români care nu vor putea fi îmbarcați cu zborul numărul RO264 vor putea fi preluați cu zborul umanitar al companiei TAROM RO2264, care va decola începând cu ora 02.15 (oră pentru care a fost acordat culoarul de zbor de către autoritățile locale turce) și care va putea prelua un număr maxim de 131 de cetățeni. 

15.54:  Ambasada Turciei în România a informat, sâmbătă după-amiază, că vămile îşi desfăşoară activitatea în mod normal şi nu există restricţii de călătorie în Turcia. 

„Vămile îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Nu există restricţii de călătorie”, se arată într-un comunicat de presă, semnat de coonsilierul comercial al Ambasadei Turciei la Bucureşti, Mukerrem Aksoy

Potrivit sursei citate, toate instituţiile Turciei sunt în stare de funcţionare. 

UPDATE 15.35: Ministerul Afacerilor Externe continuă să acorde asistență cetățenilor români.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistență la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetățeni români.

Totodată, echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internațional Atatürk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia.

„Până la acest moment, în punctele de întâlnire stabilite în aeroport s-au prezentat aprox. 200 de persoane. Reamintim că punctele de întâlnire pentru cetățenii români au fost stabilite în două locații– zona de check–in la poarta G17, iar în zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar”, informează MAE.

La ora 16.25 (ora locală) va pleca spre Istanbul cursa regulată operată de compania TAROM, returul spre București fiind preconizată pentru ora 18.35 (ora locală).

„Prin această cursă se va repatria un număr de 131 de cetățeni români, printre care și pasagerii cursei TAROM de dimineață, care a fost anulată. Atragem atenția pasagerilor că locația de check-in se poate modifica și le recomandăm în acest sens să urmărească permanent panourile de informare din aeroport”, mai precizează MAE:

UPDATE 13.07: Preşedinte ANAT: Turiștii din stațiunile turcești nu au fost afectați de lovitura de stat eșuată

UPDATE 12.10: Ministerul de Externe anunță că traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare a fost redeschis. 

Până în prezent, aproximativ 1.500 de persoane au sunat la MAE, pentru a solicita informații despre situația din Turcia. 

10.40: Echipa Consulatului General al României la Istanbul care s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia și nu s-au înregistrat cazuri speciale. MAE precizează că, în cadrul aeroportului, au fost stabilite două puncte de adunare/informare pentru cetățenii români – pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.

La aceste puncte se află echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore).

La nivelul Celulei de criză, sunt menținute contactele cu companiile de zbor care operează pe relația cu Turcia.  Unele dintre companiile  aeriene au reluat zboruri spre rutele către Antalya și Bodrum. Pentru informații actualizate privind cursele Tarom, recomandăm cetățenilor români să acceseze și pagina de Facebook a companiei Tarom.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor să mențină legătura cu operatorii de turism prin intermediul cărora au achiziționat biletele, în vederea stabilirii coordonatelor privind reîntoarcerea în țară.

MAE face toate demersurile să fie în contact cu autoritățile turce și bulgare cu responsabilități în domeniul transportului aerian și terestru. Imediat ce vor exista clarificări privind situația transportului terestru, vom reveni cu detalii.

Două echipe consulare mobile din cadrul ambasadei României la Sofia se deplasează la două dintre cele mai  uzitate puncte de frontieră terestră cu Turcia – Malko Târnovo/Derekoy și Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregătite să ofere sprijin în funcție de evoluția situației din teren.

——

Aproximativ 400 de români au sunat la call-centerul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), precum și la misiunea diplomatică și oficiile consulare din Turcia. Ministerul recomandă tututor românilor care se află în Turcia să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări. 

Potrivit informațiilor de până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia.

Imediat ce condițiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul, pentru a oferi asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia.

Citește și:  Lista zborurilor ANULATE spre Turcia

La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu firmele și companiile de turism care operează pe relația cu Turcia. Potrivit informațiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria este închisă în sensul de ieșire din Turcia.

MAE pune la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia verde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim  de gratuitate), precum și adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. De asemenea, cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport.

Citește și: FOTO+VIDEO. Lovitura de stat din Turcia eșuează. Ergodan amenință că cei responsabili vor plăti ”un preț greu”. 66 de oameni au murit

O lovitură de stat a avut loc în Turcia, vineri noaptea. Sâmbătă dimineață, președintele Erdogan a preluat puterea, iar peste 700 de persoane aparținând forțelor de securitate au fost arestate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă