25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMAE, de Ziua NATO: Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României

MAE, de Ziua NATO: Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, duminică, a Zilei NATO, precizând că Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii ţării, România urmărind, în 2015, întărirea solidarităţii Aliate,în contextul situaţiei de securitate la nivel internaţional şi în vecinătatea estică.

"Aderarea la Alianța Nord-Atlantică, în aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societății românești. Prin contribuțiile sale, România a participat la misiunile și operațiile Aliate și a adus valoare adăugată în elaborarea politicilor NATO, conturându-și în tot acest timp un profil aparte în cadrul Alianței", se arată într-un comunicat MAE .

MAE precizează că "Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României, iar obiectivul central din perspectiva ţării noastre îl reprezintă consolidarea relevanţei şi eficacităţii NATO, ca pilon fundamental al securităţii euro-atlantice".

"În 2015, România va urmări consecvent întărirea solidarității Aliate, consolidarea relației transatlantice, precum și promovarea în continuare a valorilor euro-atlantice în vecinătate în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil și predictibil. ‎Situația de securitate la nivel internațional și, mai ales, cea din vecinătatea estică și sudică a Alianței, impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare, cea privind apărarea colectivă", se mai arată în comunicat.

În cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga din anul 2002, delegaţia României a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului ţării noastre la Cartierul General al NATO.

În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Cele mai citite

tbi bank a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult decât în...

tbi bank anunţă că a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă