12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMAFIA epoleților "anticorupție" din Prahova. Declarații ale unor martori amenințați

MAFIA epoleților “anticorupție” din Prahova. Declarații ale unor martori amenințați

Șeful Anticorupției Prahova, comisarul șef de Poliție Ispas Constantin, arestat preventiv, împreună cu Adrian Rădulescu, fost ofițer anticorupție, acum adjunct IPJ Prahova și Emanuel Saghel, ofițer de la Combaterea Crimei Organizate, ultimii doi aflați sub control judiciar, terorizau județul. Prin șantaj , amenințări, fabricări de dosare obțineau tot ce doreau, după cum ar rezulta din probele DNA Ploiești.

In declarația sa, unul dintre martorii amenințați declară ”Ştiu că cei trei ofiţeri, pentru a-şi urmării propriile interes,e recurg la fabricarea de dosare penale pe numele persoanelor, poliţişti, funcţionari cu atribuţii de control sau civili, care le-au lezat acestora interesel,e pentru a le crea probleme.

România Liberă redă fragmente din declarațiile martorilor amenințați.

Martorul amenințat Marc Antonio  a declarat următoarele:

 Cunosc personal faptul că ofiţerul de poliţie ISPAS CONSTANTIN, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova în schimbul protecţiei sale acordate lui ŞCHIOPULESCU VALENTIN, CHIRICĂ CORNEL, NEAGU STELIAN, MIHAI ALEXANDRU, zis”Sandu”, MOISE ADRIAN, zis „Narcis Bărbosu” şi ALEXANDRU CRISTIAN, zis „Cristi Grasu”, a pretins şi primit diverse foloase sau sume de bani. Respectivii oameni de afaceri desfăşurând acte de comerţ cu produse petroliere, sau în  restaurante şi hoteluri au căutat să obţină protecţia ofiţerului de poliţie ISPAS CONSTANTIN, persoană cu mare influenţă în rândul poliţiştilor dar şi a multor funcţionari din cadrul diverselor instituţii cu atribuţii de control de pe raza judeţului Prahova, dar nu numai, pentru a-şi proteja propriile interese economico-financiare, în schimbul protecţiei primite oferind excursii, bani, produse (baxuri cu vin, baxuri cu whisky, baxuri cu băuturi răcoritoare sau apă, cafea ,parfumuri). Ştiu personal că ISPAS CONSTANTIN cerea şi i se dădea de către oamenii de afaceri mai sus menţionaţi diverse cantităţi de combustibili (benzină şi motorină auto) pentru autoturismele personale şi pentru utilajele agricole ce sunt deţinute de acesta prin intermediul societăţilor comerciale SC NIROS COM S.R.L., SC MILARASI S.R.L. şi SC PATOM SRL, la care acţionari sau administratori sunt fratele ofiţerului ISPAS ION şi fiul acestuia ISPAS MIHAI CONSTANTIN. Ofiţerul a beneficiat la oamenii de afaceri mai sus menţionaţi şi de diverse lucrări, materiale de construcţii, nisip, pietriş, beton pentru amenajarea fermei sale din satul Băteşti, com. Brazi.

Ştiu că CHIRICĂ CORNEL şi SCHIOPULESCU VALENTIN au petrecut în vara anului 2011 sau 2012, pe litoralul bulgăresc o vacanţă împreună cu ISPAS CONSTANTIN şi familia acestuia, contravaloarea biletelor fiind suportată de cei doi oameni de afaceri, suma achitată fiind în jur de 3500-4000 euro.

Mai ştiu faptul că ISPAS CONSTANTIN l-a împrumutat pe ŞCHIOPULESCU VALENTIN, prin anul 2012, cu o importantă sumă de bani, pentru care îi percepea o dobândă lunară. Pentru că afacerile lui ŞCHIOPULESCU VALENTIN pe la finele anului 2013 au falimentat, acesta nemaiputând achita către ofiţer diferitele obligaţii(dobânzi) relaţia dintre aceştia s-a răcit, motiv care a făcut ca omul de afaceri respectiv să se ferească de ofiţer, fiindu-i teamă că influenţa acestuia îl poate afecta în sensul incriminării pentru anumite fapte penale, fapt ce este practicat de ofiţerul DGA. Din câte cunosc personal  ISPAS îl caută şi în prezent pe ŞCHIOPULESCU şi prin diferite cunoştinţe comune lor, cum sunt CHIRICĂ CORNEL şi MIHAI ALEXANDRU, pentru a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda aferentă. 

Ştiu că CHIRICĂ CORNEL a beneficiat de protecţia lui ISPAS CONSTANTIN în perioada 2010-2012, în sensul că acesta nu a fost cercetat de către Parchet în nici un dosar instrumentat persoanelor (MARIN DUMITRU, zis „Mocofanu”, fraţii GRIGORE, din Tătărani, zişi „Vărarii”etc.) ce sustrăgeau produse petroliere din conductele CONPET, deşi acesta era beneficiarul unor importante cantităţi de combustibili sustrase, având antrepozit fiscal, deoarece ofiţerul respectiv prin funcţiile deţinute la scos”din cărţi.” 

Ştiu că ISPAS CONSTANTIN, împreună cu fostul său subaltern RĂDULESCU ADRIAN, actualmente adjunct al inspectorului şef al IPJ Prahova şi cu SAGHEL EMANUEL, şef de serviciu în cadrul BCCOA Ploieşti, prin prisma relaţie lor de prietenie şi influenţei datorate funcţiilor deţinute atât în prezent cât şi în trecut se protejează reciproc pentru a nu face obiectul unor cercetări, sau pentru a afla dacă sunt vizaţi de anumite structuri de urmărire penală sau informativă, pentru a-şi lua măsuri de siguranţă, şi mai mult decât atât prin atribuţiile pe care le au protejează reciproc interesele economico–financiare al oamenilor de afaceri din cercul lor de relaţii, în schimbul acestei protecţii beneficiind de sume de bani, excursii alte foloase sau servicii.

De protecţia celor trei ofiţeri de poliţie mai sus enumeraţi au beneficiat şi beneficiază CHIRICĂ CORNEL, ŞCHIOPULESCU VALENTIN, ALEXANDRU CRISTIAN, MOISE ADRIAN, RADU MANUEL sau societăţi precum SC BORSENIA S.R.L.

 

Martorul ameninţat Crîngaşu Gabriel a declarat următoarele:

Sunt om de afaceri şi prin prisma activităţilor pe care le desfăşor în mod direct şi personal am luat la cunoştinţă de anumite activităţi cu caracter ilicit desfăşurate de ofiţerii de poliţie menţionaţi mai sus.

Cunosc faptul că comisarul şef de poliţie Ispas Constantin are o veche relaţie de prietenie cu administratorii S.C. LEMAR, care este administrată de familia LEONTE. Pentru a le asigura protecţie informativă şi nu numai acestora, ofiţerii de poliţie Ispas, Rădulescu şi Saghel au pretins şi au primit periodic diverse sume de bani şi produse alimentare. Fac precizarea că societatea LEMAR are un depozit de en-gross unde în mod periodic comisarul şef Ispas îl trimitea cu o furgonetă pe fratele său – ISPAS NELU, care era încărcată cu produse alimentare şi nealimentare (băuturi alcoolice) pe care acesta le comercializa în magazinul lui care, în fapt, era administrat tot de ofiţerul de poliţie Ispas Constantin. Aceste aprovizionări erau realizate în mod frecvent şi constituiau preţul protecţiei deoarece fraţii Ispas nu plăteau produsele pentru că acestea nici nu erau facturate.

La începutul anului 2012 Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Prahova a fost sesizat cu o lucrare penală în care se efectuau cercetări faţă de societatea LEMAR pentru evaziune fiscală. Această lucrare a fost instrumentată de ofiţerii de poliţie Preda Ginel şi Iordache Mihai, ulterior fiind cooptat şi ofiţerul de poliţie Toma Ciprian.

Pentru a sprijini familia Leonte care administra S.C. LEMAR, ofiţerii D.G.A. Ispas Constantin şi Rădulescu Adrian şi ofiţerul de poliţie Saghel Emanuel s-au hotărât să deschidă o lucrare în care să fie cercetaţi ofiţerii de poliţie Toma Ciprian, Iordache Mihai, Preda Ginel şi Parepa Gheorghe – adjunctul şefului I.P.J. Prahova.

După ce ofiţerii de poliţie de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au procedat la reţinerea familiei Leonte şi a numitului GRIGORE NARCIS în dosarul de evaziune pe care aceştia îl instrumentau, Ispas şi Rădulescu – pentru a-i sprijini – au încercat să discrediteze pe ofiţerii de poliţie care lucrau în cauza economică şi în acest scop cunosc faptul că, în cursul lunii ianuarie 2013, în condiţiile în care Grigore Narcis se afla încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, din iniţiativa lui Ispas Constantin s-au deplasat la Penitenciarul Mărgineni, în două rânduri, doi ofiţeri de poliţie, respectiv Rădulescu Adrian şi Bălănescu Iulian.

Cu prilejul acestor vizite, ofiţerul de poliţie Rădulescu Adrian – prin întrebuinţarea de promisiuni constând în aceea că o să fie pus în libertate mai repede şi că o să-i facă o viaţă mai uşoară – a încercat să-l determine pe Grigore Narcis să formuleze un denunţ mincinos, în care să arate faptul că ar fi oferit drept mită ofiţerilor de poliţie Toma Ciprian, Iordache Mihai, Preda Ginel şi unui alt ofiţer Olteanu – apropiat al familiei Leonte – sume de bani. Acesta a încercat să-l determine pe Grigore Narcis să declare în mod mincinos că sumele de bani ar fi fost date ofiţerilor de poliţie mai sus menţionaţi de către familia Leonte, prin intermediul unui ofiţer de poliţie apropiat familiei Leonte, respectiv Olteanu Emanuel.

Iniţial, Grigore Narcis a fost vehement şi a precizat faptul că nu a oferit nicio sumă de bani ofiţerilor de poliţie Toma Ciprian şi Iordache Mihai.

Aceste aspecte le cunosc dintr-o discuţie pe care am purtat-o cu Grigore Narcis, care mi-a spus faptul că ofiţerul care îl însoţea pe Rădulescu, respectiv Bălănescu Iulian, nu a avut niciun fel de implicare în discuţiile pe care Rădulescu le purta cu persoana reţinută şi dădea impresia că nu are cunoştinţă despre fondul cauzei.

Grigore Narcis a refuzat iniţial să facă aceste declaraţii mincinoase, dar ulterior, în cursul lunii februarie 2013, când a fost vizitat la penitenciar de către ofiţerul de poliţie Rădulescu Adrian însoţit de un alt ofiţer, respectiv CHIRIŢĂ IONUŢ, l-au determinat pe acesta să formuleze un denunţ mincinos, denunţ care a fost înregistrat la nivelul D.G.A. Ploieşti.

De asemenea, cunosc faptul că ofiţerii de poliţie Rădulescu Adrian şi Ispas Constantin l-au chemat la sediul D.G.A. Ploieşti pe Grigore Narcis în cursul lunii mai 2013 unde, prin aceeaşi modalitate, l-au determinat pe acesta să facă declaraţii ample în legătură cu suma de bani pe care familia Leonte ar fi dat-o drept mită lui Olteanu Emanuel pentru ca banii să ajungă la ofiţerii de poliţie care se ocupaseră de caz, respectiv Toma Ciprian, Iordache Mihai şi Preda Ginel.

De asemenea, cunosc faptul că Leonte Gheorghe a fost determinat de către Ispas Constantin şi Rădulescu Adrian să formuleze un denunţ cu privire la aceleaşi aspecte, denunţ care a fost scris de către Leonte Gheorghe în prezenţa celor doi ofiţeri la sediul S.C. LEMAR din Boldeşti Scăieni.

În legătură cu activitatea ilicită a lui Ispas Constantin mai cunosc faptul că acesta desfăşoară activităţi comerciale, fiind administrator de fapt, prin firmele care sunt administrate de către fratele său – Ispas Nelu şi fiul acestuia – ISPAS MIHAI. Cunosc faptul că se ocupă de creşterea animalelor (ovine, bovine), comercializarea produselor lactate, închirierea de utilaje la alte societăţi comerciale.

Pentru buna desfăşurare a activităţii comerciale a firmelor pe care le controlează prin fratele şi fiul său, Ispas Constantin participă iniţial la discutarea încheierii contractelor, stabilirea condiţiilor contractuale, după care contractele sunt semnate de către fiul şi fratele acestuia”.

 

Martorul ameninţat Dobre Cosmin a declarat următoarele:

Îl cunosc pe numitul SAGHEL EMANUEL, zis „MANU”, ca fiind şef de birou infracţiuni economice la BCCO PLOIEŞTI, care lucrează cu DIICOT Ploieşti.

Ştiu că acesta se află în relaţii de prietenie de mai mult timp cu CRÂNGU ALEXANDRU, persoană cu atribuţii de conducere la Clubul de Fotbal Petrolul Ploieşti, precum şi cu CAPRĂ DANIEL, patron al clubului.

În primăvara anului 2014, am aflat din anturajul persoanelor care frecventează lojele Stadionului ILIE OANĂ, din Ploieşti, că la clubul de fotbal a fost un control de la A.N.A.F. câteva zile la rând şi că se fac cercetări pentru evaziune fiscală.

Mai cunosc faptul că , la scurt timp după acest control, numitul SAGHEL EMANUEL, zis „MANU”, s-a întâlnit de mai multe ori cu CRÂNGU ALEXANDRU şi CAPRĂ DANIEL la restaurantul BEST ,de pe strada Republicii, din Ploieşti, dar şi în incinta stadionului Petrolul Ploieşti. La aceste discuţii aceştia vorbeau cu SAGHEL EMANUEL despre controlul efectuat de ANAF şi despre faptul că urmează să fie întocmit un dosar penal pe numele clubului PETROLUL PLOIEŞTI.

CU OCAZIA ACESTOR DISCUŢII pe care SAGHEL EMANUEL le avea cu CRÂNGU ALEXANDRU, zis „ANDI”, îl asigura că, în cazul în care dosarul penal va fi preluat de procuratura din Ploieşti se va implica personal pentru ca acesta să fie rezolvat favorabil.

În acest context, în vara anului 2014, am aflat că la o astfel de întâlnire SAGHEL EMANUEL le-a spus celor doi că dosarul penal menţionat a ajuns la DIICOT PLOIEŞTI unde el este şef şi unde se va ocupa rezolvarea lui si îi va tine la curent.

În perioada în care Capră Daniel şi Crângu Alexandru au condus Clubul Petrolul Ploieşti, Saghel Emanuel – Manu, de fiecare dată când formaţia de club Patrolul Ploieşti juca acasă, se prezenta la sediul clubului , unde pretindea şi primea zeci de bilete de acces şi participare la meci. Uneori, aceste bilete îi erau înmânate lui Saghel Emanuel – Manu, de către Crângu Alexandru – Andi, iar alte ori aceste bilete îi erau lăsate de Crângu Alexandru – Andi, la Barul Restaurantului Best, de unde Saghel Emanuel – Manu le ridica personal de barman. Precizez că, acestea erau fie invitaţii fără valoare nominală, fie bilete cu valoare nominală pentru tribunele 0,1 sau 2, cu valoare între 20 şi 50 lei. Precizez că eram şi sunt în continuare unul dintre clienţii fideli ai barului Hotelului Best Ploieşti şi de asemenea client al lojelor stadionului Petrolul Ploieşti.

Mai cunosc faptul că SAGHEL EMANUEL lua aceste bilete pentru diverse cunoştinţe ale sale, deoarece de fiecare dată când echipa PETROLUL PLOIEŞTI juca acasă, acesta avea card de acces la o lojă de la etajul 2, care aparţinea unei firme. SAGHEL EMANUEL venea la lojă împreună cu mai mulţi prieteni printre care i-am recunoscut pe şeful poliţiei judeţene şi adjunctul său, un domn ROMEO din ANAF şi alţii.

La aceste meciuri în lojă se consumau mâncăruri şi băuturi alcoolice care erau aduse de către firma RODIS S.R.L., la care patron era CRÂNGU şi care erau plătite de către clubul F.C. PETROLUL PLOIEŞTI.

Către sfârşitul anului 2014, la o întâlnire pe care SAGHEL EMANUEL a avut-o la restaurantul BEST din Ploieşti cu CRÂNGU ALEXANDRU şi CAPRĂ DANIEL, am auzit când SAGHEL EMANUEL le-a spus că dosarul s-a complicat, dar el poate să-i anunţe despre data la care  se vor efectua percheziţii la ei acasă.

Tot cu această ocazie am auzit când SAGHEL EMANUEL le-a spus celor doi să aibă grijă ce vorbesc la telefon , că sunt ascultaţi.

La nici două zile după această discuţii am văzut la televizor că fraţii CAPRĂ au fost ridicaţi de organele de poliţie.

Cunosc că SAGHEL EMANUEL venea foarte des la Restaurantul BEST unde servea masa”.

Acest articol este proprietatea site-ului www.romanialibera.ro. Este interzisă republicarea conținutului acestui articol în lipsa unui acord din partea ziarului România liberă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa editoronline@romanialibera.ro

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă