15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProcesul lui Iohannis privind casa din Sibiu, amânat de magistraţi

Procesul lui Iohannis privind casa din Sibiu, amânat de magistraţi

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis, luni, să amâne, pentru 6 iunie, judecarea procesului în care Klaus şi Carmen Iohannis solicită revizuirea deciziei de anulare a contractului pentru o casă cumpărată în centrul Sibiului, pentru citarea unei părţi care locuieşte în SUA, potrivit Mediafax.

Totodată, în luna februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va analiza o cerere de strămutare a procesului, depusă de familia Iohannis.

În 12 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia acestuia au pierdut definitiv procesul privind un imobil pe care îl cumpăraseră în centrul municipiului Sibiu. Curtea de Apel Braşov a menţinut atunci o decizie dată în 2014 de Tribunalul Braşov, care anula un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Klaus Iohannis, soţia acestuia, Carmen Iohannis, soacra preşedintelui şi moştenitorii unui imobil din centrul municipiului Sibiu.

Citeşte şi: Iohannis cere strămutarea dosarului privind casa din Sibiu

Decizia Curţii de Apel Braşov este irevocabilă, însă preşedintele Klaus Iohannis declara atunci că soluţia instanţei îl “nemulţumeşte” şi că, împreună cu avocaţii săi, caută modalităţi de a contesta hotărârea.

În 27 noiembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov a fost înregistrat dosarul care are ca obiect “anulare act”, după ce avocații președintelui au formulat o contestație în anulare, prin care cer revizuirea deciziei din 12 noiembrie.

În 4 ianuarie, la primul termen de judecată, instanţa braşoveană a amânat judecarea cauzei până la 25 ianuarie. “Având în vedere lipsa de procedură cu intimata Baştea Rodica şi pentru a se depune la dosar motivele contestaţiei în anulare, amână judecarea cauzei la 25.01.2016”, a stabilit instanţa.

Potrivit presei locale din Sibiu, istoria imobilului respectiv şi a proceselor care s-au iscat în jurul lui este îndelungată. Casa, care are peste 150 de metri pătraţi şi în care funcţionează o bancă şi mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu. La moartea celor doi soţi, din cauza faptului că nu aveau moştenitori, imobilul a intrat în posesia statului român şi a fost cumpărat de chiriaşi, atunci când acest lucru a fost posibil.

Citeşte şi: Decizie definitivă: Președintele Klaus Iohannis a pierdut o casă din centrul Sibiului

Ulterior, în instanţă, un bărbat pe nume Nicolae Baştea a arătat că este nepot al foştilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriaşilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părţile de proprietate ale urmaşilor lui Nicolae Baştea.

Nemulţumiţi de această stare de fapt, foştii chiriaşi au deschis o serie de procese şi au depus plângeri în urma cărora s-a iniţiat şi o cercetare penală pentru stabilirea modului în care Nicolae Baştea a obţinut certificatul de moştenitor.

Cercetarea a rămas însă fără urmări, procurorii stabilind că nu se impune începerea urmăririi penale.

Procesele civile intentate s-au mutat la diverse instanţe, care au dat diferite soluţii de-a lungul anilor. Toate părţile implicate au recurs la diferite căi de atac, astfel că procesele au continuat.

În 16 mai 2014, Tribunalul Braşov constata “nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Bucsa Radu Gabriel (notar din Sibiu – n.r.) încheiat între pârâţii Baştea Ioan – decedat (moştenitor al lui Nicolae Baştea – n.r.), moştenitor fiind Baştea Rodica, în calitate de vânzător, şi Johannis Carmen Georgeta şi Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători”, din cauza neclarităţii certificatului de moştenitor al lui Nicolae Baştea.

Soţii Iohannis au contestat decizia Tribunalului Braşov la Curtea de Apel Braşov, dar prin decizia din 12 noiembrie 2015, sentinţa dată de Tribunal a fost menţinută.

 

 

Cele mai citite

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă