11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAdversarii tăierii pensiilor magistraţilor condamnaţi pentru corupţie

Adversarii tăierii pensiilor magistraţilor condamnaţi pentru corupţie

De acum înainte, magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora îşi vor pierde pensiile speciale. Decizia luată de Senat nu a fost pe placul tuturor politicienilor.

Senatul a adoptat, cu un vot împotrivă, legea care prevede că magistrații condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu vor mai beneficia de pensiile speciale de serviciu. Votul “împotrivă” a fost al senatoarei PSD Ruxandra Jipa, soția fostului magistrat Cristian Jipa. Acesta a fost implicat în scandalul de corupție în care au fost condamnați definitiv senatorul Cătălin Voicu și judecătorul Florin Costiniu, fost şef de secţie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cristian Jipa, judecător la Înalta Curte în momentul declanșării scandalului de corupție (comerț cu decizii favorabile pentru clientela lui Cătălin Voicu), s-a pensionat. El nu a fost învinuit în dosarul lui Cătălin Voicu. Costiniu s-a pensionat cu o pensie de 15.000 lei pe lună, chiar dacă a fost condamnat definitiv.

Ce magistraţi îşi păstrează pensiile

Magistrații pensionați care sunt deja în urmărire penală, în faza judecății sau chiar condamnați definitiv pentru corupție sau fapte asimilate celor de corupție vor beneficia în continuare de pensiile speciale grație aplicării principiilor care spun că legile nu acționează retroactiv, are prioritate legea mai favorabilă, iar un drept obținut nu poate fi anulat. Până în anul 2012 exista obiceiul ca magistrați care erau învinuiți/inculpați pentru corupție să facă imediat cerere de pensionare, iar Consiliul Superior al Magistraturii, mai ales în perioada aflată sub bagheta judecătoarei Lidia Bărbulescu, aproba imediat pensionările. Din această cauză, CSM a fost aspru criticat în rapoartele de țară din cadrul MCV ( Mecanismul de Cooperare și Verificare).

Odată pensionat, pentru magistratul înculpat de DNA nu mai conta condamnarea ulterioară, deoarece el beneficia de pensia specială care este foarte mare, de peste 10.000 de lei pe lună.

Cine a blocat pensionarea magistraților învinuiți de corupție

Din 2012, noua conducere a CSM, reprezentată atunci de Alina Ghica – președinte și Oana Schmidt Hăineală – vicepreședinte, a schimbat practica: membrii consiliului nu au mai aprobat și nu mai aprobă pensionarea magistraților împotriva cărora DNA a început urmărirea penală. În această situație se află, spre exemplu, judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București acuzat că ar condiționa emiterea unei decizii favorabile de primirea unor sume de bani, după cum rezultă din  referatul de arestare al DNA. Deși Mustață a cerut pensionarea (ar fi avut o pensie de circa 10.000 lei pe lună), CSM a amânat decizia până la pronunțarea definitivă a instanței.

Dacă magistratul este achitat, plenul CSM îi aprobă pensionarea; dacă este condamnat,CSM îl elimină  din magistratură . În consecință, fostul magistrat va beneficia doar de pensia comună, în funcție de contribuția sa la fondul de pensii, cel mai probabil în cuantum de circa 2.000 de lei.

Legea prin care se elimină pensiile speciale pentru magistrații condamnați pentru corupție era absolut necesară, cerută și de instituțiile europene.

Trecut. Cine este senatoarea Jipa

Numele soțului senatoarei Jipa, fost judecător, în stenogramele scandalului de corupție Voicu( senator PSD) – Costiniu ( judecător Înalta Curte).

În noiembrie 2009, judecătorul Cristian Jipa de la Înalta Curte s-a dus la o întâlnire cu senatorul PSD Cătălin Voicu într-un restaurant din Capitală, unde era present și senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului din Constanța, Radu Mazăre. Acolo, Jipa a acceptat solicitarea lui Voicu de a afla  numele judecătorului dintr-un complet de judecată la care avea interes.

În declarațiile de martor, Jipa susținea:”Relatia mea de amiciție cu Cătălin Voicu se desfășura pe două paliere: unul privind relațiile cotidiene, umane dintre noi, celălalt privind activitatea sa politică, unde eu l-am rugat, din partea soției care este deputat PSD în prezent (n.r. Ruxandra Jipa), să intervină la liderul de grup, Hrebenciuc, să nu o mai marginalizeze pe soție”.

Tot în declarație, judecătorul – pensionar Jipa susține: ”Pe Cătălin Voicu l-am perceput că avea o poziție foarte puternică în PSD, motiv pentru care am și apelat să o sprijine pe soția mea. Această percepție s-a format în timp, încă de pe vremea cand eram judecator la Tribunalul Bucuresti. Cătălin Voicu mi-a prezentat, în decursul timpului, politicieni importanti, cum ar fi Hrebenciuc, Vanghelie, Miron Mitrea etc.”

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă