13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul ICA: Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea de...

Dosarul ICA: Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu

UPDATE 23,15: Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins, marți seară, cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu. Omul de afaceri mai poate depune o cerere de acest tip în septembrie 2017, informează News.ro.

Decizia de marţi a instanţei nu este definitivă, astfel că ea poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.


UPDATE 20,00: Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererii de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu, informează Mediafax.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au rămas în pronunţare, marţi seară, pe solicitarea lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată.

“Comisia de liberări a amânat discutarea cererii pentru o perioadă de zece luni. (…) Comisia a reţinut că o parte importantă din fracţia minimă legală o reprezintă zilele câştigate ca urmare a unor lucrări ştiinţifice şi că nu a fost atins scopul pedepsei. (…) În condiţiile în care comisia a admis că e împlinită fracţia înseamnă că e mai puţin important din ce se compune perioada. Eu cred că această comisie şi-a depăşit atribuţiile atunci când spune că scopul pedepsei nu a fost atins (…) A dat dovezi temeinice de îndreptare (…) A avut o atitudine corectă faţă de muncă. S-a preocupat să scrie lucrări astfel încât să se considere o perioadă executată şi din punct de vedere al lucrărilor ştiinţifice.(…) Nu este loc de aprecieri subiective. Nu a fost niciodată sancţionat disciplinar. Operează o prezumţie de îndreptare, avem dovezi temeinice. (…) Cât priveşte lucrările ştiinţifice, un număr de 27 de cărţi scrise din 78 până la data încarcerării. Domnul Voiculescu nu s-a apucat de scris în penitenciar, a făcut asta de o viaţă. Nimeni, cred eu, nu poate să pună la îndoială pregătirea academică a domnului Voiculescu”, a declarat Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu.


UPDATE 12.43: Procurorii anticorupție au cerut, marți, instanţei amendarea Penitenciarului Rahova şi cercetarea directorului unităţii pentru că nu ar fi trimis către DNA lista cu toate cărţile scrise de Dan Voiculescu, anchetatorii având doar numele cărţilor scrise în 2014 şi 2015, potrivit Mediafax.

Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea.

De asemenea, procurorii au cerut nota internă făcută de fostul şef ANP, Cătălin Bejan, în care se analizează modalitatea în care mai mulţi condamnaţi au scris cărţi în închisoare şi deficienţele constatate. Şi această solicitare a fost respinsă.

——–

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 judecă, marți, cererea de eliberare condiționată a lui patronului Dan Voiculescu, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. El trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, pentru a putea fi propus pentru eliberare condiționată. Până în prezent, patronul trustului Intact a executat doi ani și patru luni, potrivit News.ro.

În 28 noiembrie, avocatul lui Dan Voiculescu a înregistrat cererea de eliberare condiţionată a fondatorului trustului Intact la Judecătoria Sectorului 5, iar instanţa a stabilit iniţial termenul de judecată pentru 17 ianuarie. Voiculescu a solicitat instanţei să stabilească un termen mai scurt de judecată. Magistrații au admis cererea și au decis să o analizeze în 13 decembrie.

„Se admite cererea. Se preschimbă termenul pentru 13.12.2016. Se citează petentul. Se încunoştinţează apărătorul ales. Se emite adresă către Penitenciarul Rahova pentru a comunica, sub sancţiunea amenzii judiciare către directorul unităţii, relaţiile solicitate până la data de 9.12.2016”, potrivit deciziei instanţei.


Citește și: Ultimele lovituri electorale. Cum au continuat trusturile lui Dan Voiculescu și Ghiță campania și în ziua alegerilor

România Tv și Antena 3, precum și site-urile afiliate, au transmis, în ziua alegerilor, știri negative sau sondaje parțiale care urmăreau să-i demoralizeze pe competitorii PSD.


În 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizată şi de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta execută pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cât a executat efectiv din pedeapsă Dan Voiculescu, dacă are zile câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei, dar şi comportamentul acestuia. În fracţia de pedeapsă intră atât perioada executată efectiv de Dan Voiculescu de la încarcerarea sa, în 8 august 2014, cât şi zilele câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei.

În urma analizării cererii, membrii Comisiei au stabilit că Dan Voiculescu nu are în prezent executată o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, potrivit unor surse din sistemul penitenciar.

Instanţa de la Judecătoria Sectorului 5 care va analiza cererea lui Dan Voiculescu va lua în considerare şi recomandarea făcută de Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova.

Potrivit avocatului Gheorghiţă Mateuţ, Dan Voiculescu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru liberare condiţionată, respectiv fracţia din pedeapsă executată, comportament exemplar şi stăruinţă în muncă, precizând că acesta nu a avut abateri de când a fost încarcerat.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi: „Omenirea, încotro?”, „Dezvoltarea economică durabilă”, „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014″, „Economia românească”, „Investiţii străine directe – vector al dezvoltării economice”, „Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc – teoria şi practica antreprenorială”, „Consideraţii asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale” şi „Teoria valorii – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale”. Şapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

În dosarul „ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă