20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMagistraţii cer desecretizarea şi publicarea hotărârilor CSAT legate de justiţie

Magistraţii cer desecretizarea şi publicarea hotărârilor CSAT legate de justiţie

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să desecretizeze şi să publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care vizează justiţia şi spune că este important să se discute în CSAT modul în care instituţiile reprezentate în acest for se raportează la deciziile Curţii Constituţionale, menţionând în acest sens declaraţia recentă a directorului SRI, Eduard Hellvig, scrie Agerpres

“Afirmaţia directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituţională afectează siguranţa naţională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârneşte panică în rândul populaţiei, invocând afectarea securităţii cetăţenilor ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI stârnesc şi mai multe îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie”, a apreciat UNJR, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis. 

Uniunea a mai apreciat că într-un stat de drept “orice formă de presiune publică – directă sau indirectă – asupra Curţii Constituţionale, cu atât mai mult venită de la instituţii de forţă, este inacceptabilă”. UNJR a menţionat că în această lumină trebuie analizate şi afirmaţiile directorului SRI care, “deşi afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru”. 

Uniunea Judecătorilor reiterează şi solicitarea, adresată încă din iunie 2015 preşedintelui Klaus Iohannis, vizând desecretizarea şi publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia. 

Uniunea apreciază că situaţia actuală a fost cauzată şi de faptul că prerogativele şi competenţele serviciilor secrete în raporturile cu justiţia au fost extinse “nu prin legi publice, previzibile şi clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete”. 

“În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător”, se arată în scrisoare. 
Citeşte şi CSAT a avizat ordonanța de urgență privind regimul interceptărilor: parchetele vor folosi infrastructura SRI
UNJR apreciază şi că atacurile unor oameni politici şi ale unor jurnalişti la adresa Curţii Constituţionale, în urma declarării ca neconstituţional al articolului din Codul de procedura penală, în baza căruia mandatele de supraveghere tehnică erau delegate altor organe ale statului, sunt “un atac direct la democraţie şi statul de drept şi trebuie să înceteze de îndată”. 

“Presiunile la adresa Curţii Constituţionale, pe care le vedem în acest moment, precum şi manipularea opiniei publice, căreia i se inoculează ideea că CCR ar dinamita justiţia, reprezintă un atac direct la democraţia din România şi la adresa drepturilor şi libertăţilor tuturor românilor”, se arată în scrisoare. 

UNJR mai precizează că au existat parlamentari, inclusiv foşti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public că, în urma acestei decizii, România devine o ţară nesigură. “Afirmaţia este perfect tendenţioasă şi falsă, deoarece decizia CCR în cauză nu afectează activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranţa naţională”, consideră Uniunea Judecătorilor. 

UNJR mai arată că înfăptuirea justiţiei şi lupta anticorupţie nu se pot desfăşura “decât în cadrul prevăzut de Constituţie”. 

“Ne întrebăm retoric cum ar fi ca, de acum înainte, motivările Curţii să fie dezbătute şi criticate de presă înainte ca acestea să fie adoptate, iar considerentele judecătorilor constituţionali să fie înlocuite cu cele ale jurnaliştilor? O atare aruncare în derizoriu a activităţii Curţii Constituţionale este fără precedent şi trebuie ferm condamnată”, se menţionează în scrisoare. 

UNJR constată, ”cu regret”, că organizaţiile din societatea civilă, “care şi-au făcut un renume din a spune că apără statul de drept, sunt tăcute şi în faţa acestui atac la adresa Curţii Constituţionale”. 

“Valorile şi principiile atât ale celor din presă, cât şi din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate şi oportunitate. Reacţiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtăşesc şi promovează”, a mai apreciat Uniunea. 

Vineri seara, la Palatul Cotroceni, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care s-a discutat ordonanţa de urgenţă referitoare la interceptări. 

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a afirmat, joi, că decizia CCR privind interceptările va avea un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate, el subliniind că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale. 

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă