12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialMagistratul Horațius Dumbravă, membru CSM, despre ordonanțele penale ale Guvernului PSD: Este...

Magistratul Horațius Dumbravă, membru CSM, despre ordonanțele penale ale Guvernului PSD: Este o sfidare la adresa justiției din România, dacă nu chiar la adresa întregii societăți românești | INTERVIU RFI

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat pentru RFI că ordonanțele de urgență emise ieri noapte de Guvernul Grindeanu vor avea efecte extrem de grave pentru societatea românească.

Magistratul a declarat pentru jurnaliștii RFI că modul cum a acționat Guvernul PSD este pur și simplu o sfidare la adresa Justiției și a societății.

Mie mi se pare că este o sfidare la adresa justiției din România, dacă nu chiar la adresa întregii societăți românești. Dacă ministrul justiției ar fi citit raportul întocmit de Comisa Europeană ar fi înțeles că astfel de ordonanțe de urgență nu se dau în astfel de situații. Ar fi trebuit să întocmească un proiect de lege și să-l trimită în Parlament, asta ar fi fost situația normală. Urgența nu se impunea sub nici o formă, a spus Dumbravă.

Judecătorul Horațius Dumbravă mai este de părere că actele normative ale Guvernului Grindeanu au fost date cu decicație pentru a avantaja anumiți politicieni care au probleme cu legea.

”Din punctul meu de vedere acest act normativ a fost dat cu dedicație pentru anumite persoane. Am impresia că ministrul nu înțelege rolul parchetelor. Parchetul general, sigur, aplică legea, dar face și politica penală a statului român, împreună cu ministrul. Problema este că pecialiștii de la minister nu s-au consultat cu întregul sistem juridic.

Textul, așa cum apare în ordonanța de urgență nu este foarte clar. Chiar dacă și-au dorit să scape anumite persoane s-ar putea să nu fie chiar așa. Încadrarea se poate schimba…

Totul a fost făcut pe șest, totul a fost făcut șmecherește. Justiția își va vedea de drum, instanțele și procurorii vor găsi căi să sancționeze toate actele ilegale pe care le comit funcționarii publici. Nu trebuie să admitem că astfel de acte șmecherești vor afecta bunul mers al societății românești”, a mai spus magistratul.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă