20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMAI. Pregătirea scrutinului de duminică, pe ultima suta de metri. Persoanele aflate...

MAI. Pregătirea scrutinului de duminică, pe ultima suta de metri. Persoanele aflate în arest la domiciliu votează în urna mobilă

Secțiile de votare se deschid duminică la ora 7.00 dimineața și se închid duminică la ora 21.00. După această oră mai pot vota doar cei care se află în secții. MAI asigură paza la secțiile de vot. Pe lângă alegerile europarlamentare, duminică 25 mai, avem alegeri parlamentare parţiale în municipiul Bucureşti și în 6 judeţe: Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare, Timiş, precum și alegeri locale parţiale în 17 localități pentru alegerea unor primari, în 7 localități pentru alegerea consilierilor locali, iar în județul Argeș pentru alegerea preşedintelui Consiliul Judeţean.

Ministrul de Interne anunță că se fac ultimele pregătiri pentru scrutinul de duminică. Peste 200 de persoane aflate în aret la domiciliu vor vota în urna mobilă. Urna mobilă va fi însoțită de doi reprezentanți ai secției de votare. 

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susţinut sâmbătă, 24 mai, la sediul M.A.I., o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor centrale şi teritoriale ale ministerului, având ca temă măsurile dispuse pentru buna desfășurare a alegerilor europarlamentare.

”Solicit maximă atenție tuturor celor implicați în procesul electoral, în special, în aceste județe, pentru a nu exista confuzii pentru alegători.

Vreau să subliniez acum acum câteva aspecte organizatorice care trebuie să reprezinte reperele activității dumneavoastre din următoarele ore.

În primul rând, împreună cu primarii, vă rog să vă asigurați că toți președinții secțiilor de votare se vor prezenta, în această seară, la ora 18,00, la secțiile de votare și vor prelua în condiții de siguranță materialele necesare votării.

Așa cum știți, începând cu ora 18.00 fiecare secție de votare din țară va fi asigurată cu pază de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

 

De aceea, vă solicit să acordați tot sprijinul necesar președinților birourilor secțiilor de votare pentru asigurarea posturilor de pază în jurul localului de vot.

Este important de reamintit că buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante, odată ajunse în secția de votare, rămân în această locație până la finalul procesului electoral. Nimeni nu are voie să scoată aceste materiale din incinta secției de votare”, aspus ministrul Oprea.

Votul la urna mobilă

În intervalul orar 18.00-20.00, la sediul secțiilor de votare președinții birourilor secțiilor primesc cererile scrise ale persoanelor netransportabile din motive de boală sau invaliditate, care doresc să voteze cu urna specială. Aceste cereri trebuie sa fie însoţite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale care dovedesc această stare fizică sau medicală.

Deplasarea urnei speciale se face de către cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, însoțiți de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.

Pot beneficia de urna mobilă, în aceleași condiții, și persoanele reţinute, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum și cele aflate în arest la domiciliu.

Poliția Română va lua măsuri de aducere la cunoștința celor 1.117 de persoane aflate în Centrele de Reținere și Arestare Preventivă că au posibilitate de a vota prin intermediul urnelor speciale. Cererile celor care nu și-au pierdut drepturile electorale, trebuie depuse la biroul electoral al secției de votare, până la ora 20.00.

Sunt 226 de persoane față de care instața a decis măsura arestului la domiciliu. 

Măsuri organizatorice

În dimineața zilei de 25 mai, predarea secțiilor de votare, de către efectivele MAI care au asigurat paza pe timpul nopții,  se va realiza în intervalul orar 6.00-7.00.

La acel moment, președinții birourilor secțiilor de votare vor face verificarea urnelor, a copiilor listelelor electorale permanente și speciale, a buletinelor de vot, al ştampilelor și a tuturor documentelor.

Efectivele MAI vor acorda tot sprijinul necesar președinților birourilor electorale al secțiilor de votare. Conform legii, în ziua alegerilor, aceștia au obligația să ia toate măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

Atribuțiile președinților secțiilor de votare se întind inclusiv în afara locului în care se exercită votul: în jurul acestuia, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă 1.500 și 4.500 lei.

”Aș vrea să reamintesc acum câteva reguli pentru cei care intenționează să meargă mâine la vot.

Secțiile de votare se deschid duminică, la ora 7,00 și se închid la ora 21,00. După această oră, vor mai putea vota doar persoanele care se mai află în secția de votare.

Cetățenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente.

Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare, urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.

Cetățenii români cu domiciliul în România pot vota la secțiile din țară în baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare”, a mai spus ministrul de Interne.

Cetățenii care doresc să obțină sau să-și preschimbe actele de identitate, pot solicita acest lucru în regim de urgență și în cursul zilei de duminică, în intervalul orar 8.00 – 21.00.

Alegătorii votează separat în cabine închise. Prezența oricărei alte persoane în cabina de vot, este interzisă. În situații justificate, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, dar nu din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de observatori, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în locația de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

”Fac un apel public, către toți cei care intenționează să voteze duminică, să respecte aceste prevederi legale.

Probabil că cei care nu se află la primul proces electoral cunosc aceste reguli, dar este de datoria noastră să le reamintim cetățenilor.

Legislația electorală, dar și Noul Cod Penal reglementează foarte clar contravențiile și faptele penale care privesc procesul electoral. Vreau să cred că nimeni nu este dispus să încalce aceste prevederi, riscând astfel închisoarea.

Și mă refer aici la oferirea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul votării unui anumit candidat; împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales; introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau utilizarea unui act de identitate fals ori a unui buletin de vot fals.

Ma adresez acum șefilor structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne: Mâine, este ziua votului și vreau să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: nicio abatere de la lege nu trebuie tolerată!

Așa cum campania electorală s-a desfășurat fără incidente majore în domeniul ordinii și liniștii publice, am încredere că până la finalul procesului electoral totul se va desfășura impecabil”, subliniază Gabriel Oprea.

50.000 de angajați ai MAI, în dispozitiv

Pentru asigurarea ordinii și liniștii publice în ziua votului,  peste 50.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră sunt mobilizați în întreaga țară.

Dintre aceștia, peste 30.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au ca misiune paza secțiilor de votare.

”Vreau ca abordarea dumneavoastră în ziua de 25 mai să fie una preventivă, care să descurajeze orice încălcare a legii.

În acest sens, au fost deja dispuse măsuri la nivelul Poliției Române care privesc descurajarea turismului electoral, a votului multiplu sau prevenirea apariției unor stări conflictuale.

Au fost constituite echipe operative de poliție și rezerve de intervenție (jandarmi și poliţiști de la structurile de intervenție rapidă) care, la nevoie, pot fi deplasate în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice.

În cursul zilei de vineri, Poliția Română a declanșat la nivel național, o acțiune de verificare a transportului public de persoane, împreună cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicate aceste autovehicule, legalitatea transportului, precum și verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

Verificați și dacă autovehiculele respective nu cumva sunt folosite în scop electoral”, ordonă Oprea.

 

Mi s-a raportat că ieri, 1.000 de polițiști împreună cu 100 de specialiști de la controlul transportului rutier au organizat 331 de filtre rutiere. În urma acestora au fost reținute 112 permise de conducere, 71 de certificate de înmatriculare, au fost aplicate peste 2.600 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 750.000 de lei și s-au constatat 25 de infracțiuni, evident, cele mai multe la regimul rutier.

Începând din 23 mai, au fost activate Comandamentele operaţionale judeţene care vor funcționa sub coordonarea inspectorilor șefi ai Inspectoratelor Județene de Poliție, până marţi, 27 mai.

”Suntem la finalul unei perioade încărcate de multe sarcini și responsabilități. Vă solicit să vă mobilizați exemplar și în perioada urmatoare.

Datorită măsurilor pe care le-am dispus de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne am avut una dintre cele mai liniștite campanii și de aceea mulțumesc miilor de polițiști, jandarmi, și tuturor angajaților ministerului care și-au făcut datoria și au intervenit cu promptitudine și fermitate de fiecare dată când a fost nevoie.

Mă bazez pe dumneavoastră în continuare și am convingerea că drumul spre Parlamentul European al candidaților României va fi unul de care să fim mândri.

Personal, urez succes tuturor candidaților, indiferent de culoarea politică și îi asigur că noi ne vom face datoria pentru ca votul de mâine să fie unul corect, un vot care să reflecte voința românilor”, a conchis ministrul de Interne.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă