16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMAI, pregătit să intervină în caz de inundaţii

MAI, pregătit să intervină în caz de inundaţii

UPDATE: Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu a transmis, luni, către primăriile din Mehedinţi limitrofe fluviului Dunărea, precum şi unor ferme piscicole o informare şi avertizare prin care le-a solicitat să atenţioneze populaţia din zonă şi luarea măsurilor de încetare a oricărei activităţi desfăşurate în zona de risc la inundaţii, ca urmare a faptului că în intervalul 7 – 15 martie judeţele Mehedinţi şi Dolj se află sub Cod Galben hidrologic pe fluviul Dunărea, pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier – Zimnicea. 

Potrivit ABA Jiu, au fost atenţionate localităţile Hinova, Gruia, Gogoşu, Pristol, Gârla Mare, Vraţa, Salcia, precum şi fermelor piscicole Gîrla Mare şi Gruia. “Pe secţiunea Baziaş, s-a înregistrat luni, pe Dunăre, un debit afluent de 10.200 mc/s, iar prognoza este de uşoară creştere până la un debit de 10.400 mc/s în data de 13.03.2016. Cota la miră, la ora 12.00, la Calafat a fost de de 552 cm (cu 2 cm peste cota de atenţie), tendinţa fiind de staţionare, iar la s.h. Bechet a fost depăşită cota de inundaţie cu 3 cm”, precizează ABA Jiu. 

=====

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat, luni, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite elicoptere pentru a monitoriza debitele cursurilor de ape aflate sub atenţionări şi pentru a salva oameni, dacă situaţia din teren o impune, transmite Agerpres

În cadrul şedinţei, au fost discutate măsurile preventive dispuse în contextul avertizărilor hidrologice emise în această dimineaţă de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pentru zona de sud-vest a ţării, a informat MAI, printr-un comunicat 

Tobă le-a cerut prefecţilor şi reprezentanţilor structurilor teritoriale cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă, din judeţele vizate – Caraş-Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara şi Alba -, să monitorizeze permanent cotele apelor din zona de competenţă şi să ia măsuri în cazul în care se înregistrează creşteri ale debitelor de natură să pună în pericol siguranţa populaţiei. 

El a mai cerut ca la nivel teritorial să fie făcute evaluări pornind de la experienţa anilor anteriori şi să se acorde o atenţie deosebită zonelor în care au fost probleme, iar dacă se impune să se ceară sprijin uman şi logistic din judeţele limitrofe. În judeţele în care se pot înregistra situaţii deosebite, vor fi activate Grupele operative sau Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. 

La videoconferinţă au participat reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Energiei, Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, precum şi secretari de stat şi şefi ai structurilor centrale din MAI. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod galben de inundaţii pe sectorul românesc al Dunării (aval de SHEN Porţile de Fier) atrăgând atenţia asupra depăşirii cotelor de apărare. Potrivit hidrologilor, în intervalul 7 martie, ora 00,00 – 15 martie, ora 18,00, se vor înregistra creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de Porţile de Fier), cu depăşirea cotelor de apărare. 

În acest context, s-a instituit Cod galben în intervalul 7 martie ora 00,00 – 15.03.2016, ora 18,00 pe Dunăre, sector aval de SHEN Porţile de Fier – Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, sector aval Isaccea şi pe braţele Dunării, judeţul Tulcea. 

De asemenea, s-a emis Cod galben de inundaţii în intervalul 9 martie (ora 6,00) – 15 martie (ora 6,00), pe Dunăre, pe sectorul Cernavodă – Hârşova, judeţul Constanţa. Hidrologii menţionează că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. 

 

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă