MAI a blocat o rută de migrație pe Marea Neagră. România putea ajunge în situația Greciei

de Mihai Diac , 01 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:34, 01 martie 2016
Foto: Arhivă

Ministerul Afacerilor Interne al României a reușit să contracareze activarea unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră, a anunțat MAI.

Citește si: Jumătate dintre imigranții afgani care urmau să fie expulzați în ultima săptămână din Germania au dispărut

Subiectul a fost discutat cu prilejul întâlnirii avute luni, de ministrul român de Interne, Petre Tobă, cu omologul lui din Ungaria, Sandor Pinter.

Ministrul Tobă a subliniat “faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră”, a informat MAI.

Ministerul de Interne nu face estimări asupra evoluției evenimentelor, dacă această rută secundară de migrație ar fi început să funcționeze. Totuși, este evident că, dacă un flux de migranți, similar celui din Mediterana, ar fi existat între Turcia și România, țara noastră ar fi putut ajunge în situația Greciei, care este, practic, blocată de refugiați.

Citește si: UE ar dori să blocheze apele teritoriale ale Libiei pentru a opri navele cu imigranți

În prezent, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex, subliniază MAI.

Ministrul Petre Tobă i-a prezentat omologului ungar și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe și au fost livrate echipamente tehnice performante, care să permită o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre importanța conlucrării cu statele care nu sunt membre ale Uniunii și implementarea măsurilor deja adoptate, la nivel european, cu privire la consolidarea securității frontierelor externe, un accent deosebit fiind pus inclusiv pe conlucrarea cu statele de origine și de tranzit, în special cu Turcia.

Citește si: Justiția ungară l-a condamnat pe un migrant sirian la 10 ani de închisoare în urma unei revolte la granița cu Serbia

Din delegațiile celor doi miniștri au făcut  parte șefii polițiilor naționale și de frontieră din România și din Ungaria. Întâlnirea s-a desfășurat la frontiera dintre cele două state, în Punctul Comun de Contact româno-ungar Borș-Artand.

Comentarii

  • alex

    01 martie 2016 19:15

    Eu citesc printre rinduri un singur lucru "treburile se vor imputi" Unguru a venit sa se asugure ca hoardele un ajung din nou pe la ei...!

    raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook