21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMAI: Ce drumuri și localități sunt inundate. Bilanțul intervențiilor în urma avertizărilor...

MAI: Ce drumuri și localități sunt inundate. Bilanțul intervențiilor în urma avertizărilor de vreme rea

UPDATE 17.00: Pompierii intervin, sâmbătă, în mai multe localități din Olt, unde din cauza ploilor abundente din cursul nopții au fost inundate câteva gospodării, conform Agerpres. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu, echipaje de pompieri mai intervin în prezent pentru scoaterea apei din gospodării inundate din orașul Scornicești și din comunele Osica de Sus, Perieți, Găneasa și Dăneasa, după ce în timpul nopții trecute au intervenit pentru asanarea apei din gospodării inundate în comunele Ipotești, Optași, Icoana, în orașul Balș și în comuna Perieți.

În Perieți au fost inundate în cursul nopții 10 gospodării.

Ploile abundente au provocat inundații și în localitățile Găneasa, Crâmpoia, Movileni, Brebeni, Tufeni și Potcova, unde pentru scoaterea apei din gospodăriile inundate au intervenit serviciile voluntare pentru situații de urgență. Nu au fost locuințe inundate.

Județul Olt este sâmbătă sub avertizare hidrologică Cod portocaliu, pe toate cursurile de apă. Purtătorul de cuvânt al ISU Olt a menționat că până sâmbătă la ora 11,00 nu au fost depășite cotele de apărare pe vreun curs de apă din județ. Joi și vineri, ploile abundente au cauzat inundarea a câtorva sute de gospodării din județul Olt.

UPDATE 16.45: 20 de gospodării din cartierul Râureni din Râmnicu Vâlcea au fost inundate vineri noaptea. Locuitorii spun că situația care se repetă la fiecare cădere abundentă de precipitații, relatează Agerpres. 

Toate canalele colectoare din amonte de case sunt fie colmatate, fie au dispărut, astfel încât apa nu se poate scurge decât prin gospodăriile oamenilor. Reprezentanții ISU spun că nu au unde să deverseze apa, în zonă fiind numai proprietăți.

Locuitorii au improvizat o rigolă colectoare în dreptul curților prin care au dirijat apa spre drumul principal.

Primarul a afirmat că reprezentanții ANIF trebuie să reevalueze situația din teren și să refacă zona canalelor colectoare.

“Cunoaștem problema, aici s-au dat autorizații poate fără respectarea normelor, au fost distruse canalele colectoare, multe s-au colmatat, trebuie refăcută toată suprafața din punct de vedere al îmbunătățirilor funciare. Ne simțim neputincioși în fața oamenilor. Vom căuta soluții pentru a improviza soluții de moment ca să le scoatem oamenilor apa din curți și case”, a precizat primarul interimar al municipiului din Râmnicu Vâlcea Ion Gigi Matei.

UPDATE 15.34: În județul Neamț, zece comune nu mai au energie electrică din cauza ninsorilor abundente care au defectat patru linii electrice.

UPDATE 12.00: Avertizare de INUNDAȚII în Prahova. Râurile din alte 20 de județe sunt sub cod galben de inundații

25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov se luptă cu inundațiile, iar militarii,polițiștii și pompierii îi ajută pe oameni, informează un comunicat al Ministerului de Interne. De asemenea, la ora transmiterii acestei știri, mai sunt probleme pe trei drumuri județene.

În Dolj, râul Teslui a inundat drumul județean 641 pe o porţiune de 75 de metri, circulaţia autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricții, iar pe 644 A – comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens.

Citește și: Avertizare METEO: Cum va fi vremea sâmbătă

20 de locuințe din patru județe – Olt, Mehedinți, Vâlcea și Giurgiu – și  66 de curți și grădini din Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Argeș, Vâlcea, Gorj, Ilfov și Giurgiu au fost inundate în ultimele 24 de ore. 

În acest moment, nu sunt localități izolate și nici persoane în pericol.

În cursul nopții,în localitatea Băbeni, din județul Vâlcea, digul canalului colector care traversează orașul s-a fisurat și există riscul de inundații. Astfel, o echipă formată din 50 de persoane a consolidat digul și a pregătit evacuarea a 70 de persoane. Până în prezent, oamenii nu au fost evacuați, iar forțele MAI continuă să întărească digul. 

Și în localitatea Plosca din județul Teleorman, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis realizarea unei breșe de scurgere sub calea ferată pe relația Alexandria – Roșiori de Vede, pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. În această dimineață, terasamentul căii ferate a fost refăcut și circulația feroviară pe această rută a fost reluată.

Probleme s-au semnalat și pe DN67C Rânca – Novaci, unde forțele MAI deszăpezesc zona cuprinsă între kilometrul 22 și kilometrul 34. Aici, în cursul nopții trecute, în jurul orei 04.00, un microbuz cu șapte adulți și doi copii rămăsese înzăpezit. 

În cadrul videoconferinței de vineri, ministrul Petre Tobă a cerut activarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și a grupelor operative de la nivelul Inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub atenționări de cod galben sau portocaliu.

Aproape întreaga țară este afectată de avertizări de ploi și ninsori,până duminică, la ora 09.00. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă