12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMAI de la Chişinău: George Simion a fost expulzat pentru că "putea...

MAI de la Chişinău: George Simion a fost expulzat pentru că “putea pune în pericol securitatea naţională”

Ministerul de Interne din Republica Moldova susţine că George Simion, cetăţean român, a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie “ca măsură asigurătorie” împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională, informează Mediafax. care citează un cumunicat de presă emis de MAI de la Chişinău.

Oficialităţile de la Chişinău precizează că, potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autoritățile naționale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă ca o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, relatează site-ul Unimedia.info. Articolul 55 stipulează de asemenea că, “atunci când decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu vor fi menţionate motivele care stau la baza ei”. Potrivit aceleiaşi legi, “măsura declarării străinului persoană indezirabilă se consemnează în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului“.

Liderul mișcării “Acțiunea 2012“, George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze la 16 mai un marș al unirii în Piața Marii Adunări Naționale.

Simion susține că a fost oprit de câțiva ofițeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în scuarul din fața liceului Gheorghe Asachi și escortat până la vama Leușeni. “Clasa politică de la Chișinău a deziluzionat dramatic speranțele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulți oameni au participat la manifestațiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat: sâmbătă, de la ora 14.00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea, și o vor face pașnic, cum am făcut-o întotdeauna“, a declarat George Simion pentru Unimedia.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Externe al României a emis miercuri seara un comunicat în care precizează că a solicitat explicații autorităților Republicii Moldova.

Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România“, se arată în comunicat.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a solicitat ca șeful Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Bălan, să se prezinte joi în fața deputaților pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei de expulzare a lui George Simion. Avem foarte multe speculații și extrem de multă manipulare. Ar fi util ca, la sfârșitul ședinței de astăzi, să vină directorul SIS în fața Parlamentului și să explice de ce s-a luat această decizie. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii“, a declarat Vlad Filat.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă