14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMai multe ONG-uri cer Cabinetului Cioloș adoptarea de măsuri pentru protejarea victimelor...

Mai multe ONG-uri cer Cabinetului Cioloș adoptarea de măsuri pentru protejarea victimelor violenței domestice și sexuale

Organizațiile nonguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor și cel al serviciilor de asistență pentru victimele violenței în familie au adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș și altor șase miniștri din Cabinetul său, în care le-au solicitat adoptarea de măsuri eficiente pentru protejarea victimelor violenței domestice și ale violenței sexuale.

Semnatarii scrisorii au solicitat modificarea prevederilor privind emitera ordinelor de protecție, astfel încât să poată fi emise de urgență, de poliție, la 24 de ore de la constatarea faptelor. În prezent, ordinul de protecție este emis de judecător, motiv pentru care emiterea lui durează până când victima adună probele necesare la dosar (plângere la poliție, certificat medico-legal, martori). Astfel, un ordin de protecție de urgență i-ar permite poliției să îi aresteze pe loc pe agresori sau să interzică agresorilor să se apropie de victime, urmând ca decizia să fie confirmată ulterior de un judecător.

Totodată, semnatarii cer ca agresorii să fie monitorizați, inclusiv prin purtarea unor brățări electronice care să avizeze, în caz de încălcare a distanței minime față de victimă.

O altă măsură privește înființarea, în spitale, a unor centre integrate pentru victimele violenței sexuale, prin care să fie acordate îngrijiri și alte servicii victimelor violului și ale altor tipuri de abuz sexual. Semnatarii scrisorii amintesc faptul că, în prezent, în România nu există un cadru legal pentru astfel de centre.

Tot în scrisoarea deschisă se solicită finalizarea Programelor de Interes Național, prin care să fie acordate finanțări ONG-urilor care au proiecte în domeniul violenței în familie, violenței sexuale și egalității de șanse între femei și bărbați.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor precizează că o reacție promptă a venit din partea ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, care a organizat, luni, o întâlnire cu reprezentante și reprezentanți ai ONG-urile semnatare ale scrisorii deschise.

La discuție a participat și secretarul de Stat Valeriu Nicolae, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).

„La întâlnirea de luni, 4 iulie, Ministrul Dragoș Pîslaru s-a declarat de la început drept un susținător al cauzei și a promis că va lucra în perioada următoare pentru adoptarea măsurilor solicitate (…) Concluziile întâlnirii din 4 iulie au fost pozitive. Acum, din nou, așteptăm și sperăm ca actualul Guvern să implementeze de urgență inițiativele strategice pe care le-a asumat la începutul anului”, se precizează pe site-ul Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Potrivit sursei citate, numeroase femei sunt victimele violenței domestice, deși au ordine de restricție emise de un judecător.

De exemplu, la finalul săptămânii trecute, o femeie a fost ucisă de fostul soț în cartierul Rahova din București, deși avea un ordin de protecție emis de judecător, prin care agresorului îi era interzis să se apropie la o distanță de mai puțin de 15 metri de ea.  Ea avea 32 de ani și cinci copii minori. Totodată, o femeie dintr-un sat din județul Dâmbovița trăiește sub teroarea amenințărilor fostului soț care încalcă în mod repetat ordinul de protecție emis de judecător, fără a fi sancționat de poliție sau de instanță.

 

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă