18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMai mulți fermieri protestează, joi, la Cluj. Care sunt nemulțumirile

Mai mulți fermieri protestează, joi, la Cluj. Care sunt nemulțumirile

Peste o sută de fermieri, crescători de vaci şi oi, protestează, joi, în faţa Prefecturii Cluj. Protestatarii cer acordarea subvenţiilor pe cap de animal, care trebuiau încasate în luna februarie, informează Mediafax.

Citește și: UPDATE: Fermierii au fost primiți, la Guvern, de ministrul Agriculturii Daniel Constantin

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum “Fermieri în România, nu căpşunari în Spania”, “Daniel Constantin şi protejatul său, (Adrian Zaharia, şeful APIA Cluj – n.r.) groparii agriculturii”, “Ministru mincinos”, “Respect pentru fermieri”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, “Directorul APIA Cluj – dictator incompetent” şi “Oaia nu te minte. Lapte, carne, lână. Cine are oi, are viitor”.

De asemenea, mai mulţi fermieri au adus sticle cu lapte și au declarat că mai bine îl oferă gratis oamenilor, decât să îl vândă procesatorilor cu preţuri mici.

“Am venit la protest din cauza neajunsurilor, a escrocheriilor, a faptului că guvernanţii îşi bat joc de noi. Am venit cu berbecul, pe care îl cheamă Daniel, nu şi Constantin, pentru că nu m-a lăsat să vin singur, a vrut să vină să îşi ceară drepturile. Am avut subvenţie 38 de lei pe cap de oaie, acum s-a redus la 28 de lei. De ce, să le ajungă lor? Din februarie trebuia să primim banii de subvenţii, dar încă nu au intrat, s-a tot amânat”, s-a plâns un fermier.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Lapte din judeţul Cluj, Stelian Podar, a declarat, la rândul său, că subvenţiile sunt indispensabile crescătorilor de animale pentru achiziţionarea motorinei şi a îngrăşămintelor pentru campania de primăvară.

“Protestul este faţă de neacordarea subvenţiilor, trebuia în februarie să luăm banii, dar nu am primit. Este un prim semnal, iar după sărbătorile de Paște, dacă nu se rezolvă problemele, va urma un protest amplu la Bucureşti. Subvenţia pe cap de vacă este de 490 de lei şi 118 lei pe tona de lapte”, a spus Podar.

O delegaţie a fermierilor a avut o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, căruia i-au transmis un memoriu cu problemele pe care le au.

Protestul este autorizat între orele 11.00 și 13.00.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă