19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMAI realizează o simulare de cutremur, în București și Iași. Un nou...

MAI realizează o simulare de cutremur, în București și Iași. Un nou scenariu impune ca echipele de intervenţie să acţioneze pentru salvarea a peste 100 de persoane | FOTO + VIDEO

UPDATE 16.30: A doua etapă a exerciţiului a presupus intervenţia în urma unei replici puternice a cutremurului. Potrivit noului scenariu, în zona centrală a Capitalei, echipele de intervenție au identificat peste 18 imobile în diferite stadii de avariere. În acest moment efectivele MAI intervin pentru salvarea de vieți omenești. Din primele estimări ar fi vorba de peste 100 de persoane rănite, 300 de persoane sinistrate și posibil persoane decedate.

O altă zonă afectată este cartierul Pantelimon, unde au fost avariate 3 blocuri de locuințe. Din primele evaluări sunt 450 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Există posibilitatea să fie și persoane decedate, se arată într-un nou comunicat de presă al MAI.

Un alt cartier afectat este Pajura, unde 10 case și 3 blocuri cu 10 nivele au fost afectate. Se estimează un număr de 160 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Posibil să se fi înregistrat și aici decese.Replica a produs efecte și în județul Iași. Din datele furnizate până la această oră, 15 imobile de locuit din zona centrală a orașului au fost afectate. Din primele date, sunt 800 de răniți, 300 de persoane sinistrate și posibil și persoane decedate.

Precizăm că toate aceste date sunt fictive fiind folosite în cadrul exercițiului, fără a viza situatii reale.

​​​UPDATE 13.24: Premierul Dacian Cioloș a precizat că exercițiul are legătură cu tragedia de la clubul Colectiv și cu măsurile luate după aceasta, dar și cu riscurile de cutremur despre care s-a discutat mult în spațiul public.

„E legat și de ce s-a întâmplat la Colectiv și, mai ales, de ce a urmat după Colectiv, de deciziile de modificări legislative și procedurale pe care le-am făcut trăgând învățămintele de la Colectiv. E legat și de riscurile de cutremur despre care s-a discutat mult în spațiul public. S-a decis (…) să se organizeze un astfel de exercițiu neanunțat. Sigur că cei de la ISU se așteptau probabil ca, la un moment dat, să se întâmple acest exercițiu, pentru că domnul ministru a spus că va vrea să vadă și cum se aplică în practică aceste noi decizii luate", a declarat Cioloș, la Adevărul Live.

13.17: Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat, într-o conferință de presă, că primele 21 de ambulațe au plecat deja în misiune.

„Cel mai îndepărtat județ din care se deplasează ambulanțele este Satu Mare. Totodată, au fost alertate serviciile de ambulanță, pe plan național, să intre în două ture și nu în trei și să asigure asistența în lipsa echipajelor SMURD deplasate (…). Subliniez că la ridicare la nivel roșu al unităților de pompieri a fost mobilizat întregul efectiv al ISU. Ambulanța București a mobilizat un număr mare de ambulanțe, a suplimentat numărul de personal și au fost alertate ambulanțele private pentru sprijinirea echipelor care au plecat spre locurile de invervenție”, a declarat Raed Arafat.

„În cadrul exercițiului ”SEISM 2016” care a fost declanșat de MAI în această dimineață, în sprijinul structurilor de intervenție din Iași și București au fost mobilizate efective suplimentare din județele neafectate, astfel: – către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor; – către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani. Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omenești în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate. Astfel, imediat după alertare, în zona București – Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor și ambulantâțe SMURD, au pornit în misiuni de recunoaștere în teren pentru identificarea persoanelor rănite și a clădirilor afectate. De asemenea, în cel mai scurt timp, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situații de Urgența pentru evaluarea datelor preliminare și dispunerea de urgență a măsurilor pentru gestionarea situațiilor din teren. În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice. În momentul acesta, în București au ajuns forțe din Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Argeș și Giurgiu, iar la acest moment ISU Bihor se afla în zona Cluj, ISU Mureș se află în zona Brașov, ISU Galați se află în zona Buzău și ISU Mehedinți în Dolj. Toate aceste forțe continuă deplasarea spre Iași și București”, precizează MAI, într-un comunicat de presă.

Potrivit scenariului, cele mai afectate zone din București sunt: Centrul Vechi, Republica și Băneasa. 

———–

Ministerul Afacerilor de Interne a început, luni dimineața, un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași, pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție în caz de cutremur.

„Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași. Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI. În acest moment este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor. De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie”, se precizează într-un comunicat al MAI.

Exercițiul „Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea DSU și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

Pe parcursul desfășurării exercițiului vor fi făcute comunicări publice de către DSU al MAI.

În acest context, ministrul de Interne Dragoș Tudorache și secretarul de stat în MAI Raed Arafat au precizat că acest exercițiu urmărește „să împingă capacitatea de mobizilare a forțelor noastre la maximum”. „Declanșăm exercițiul și în timpul zilei și noaptea. Să vedem în cât timp ajunge o mașină de intevenție ISU din București în alte zone. vrem să împingem capacitatea de mobizilare a forțelor noastre la maximum. Vom avea IGSU, spitale.

La nivel de comunicare publică, vrem să replicăm cât mai fidel modul prin care am comunica într-o astfel de situație. 

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă