13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMaior: Traian Băsescu nu a fost informat despre relația fratelui său cu...

Maior: Traian Băsescu nu a fost informat despre relația fratelui său cu Bercea Mondialu

Acțiunea parlamentară declanșată de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu împotriva președintelui Traian Băsescu a dat, marți, primele rateuri. Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a confirmat în fața parlamentarilor afirmațiile președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora serviciile secrete nu l-au informat despre legăturile dintre Sandu Anghel și fratele său.

Maior a spus că Traian Băsescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 în legătură cu probleme care ţin de securitatea naţională privind activitatea clanului Bercea. “Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată”, a spus directorul SRI, audiat de comisia parlamentară de resort. “În momentul în care SRI a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală, nu mai poate transmite beneficiarilor legali informaţii legate de aceste dosare”, a fost explicația lui Maior pentru faptul că șeful statului nu a fost informat cu privire la relaţia fratelui său cu Bercea Mondial.

El a mai declarat că urmărirea clanului s-a referit la activităţi precum perceperea de taxe de protecţie în diferite judeţe sau controlarea directă sau prin interpuşi a unor operaţiuni de evaziune fiscală. Activitatea infracţională a clanului Bercea Mondial a făcut obiectul a 13 informări, cuprinzând peste 400 de pagini de informări ale Serviciului, începând cu 2001, documente care au ajuns la preşedinţi, premieri, miniştri şi organe de urmărire penală. El a explicat că atât Ion Iliescu, cât şi Traian Băsescu au fost destinatarii informărilor SRI, ca preşedinţi ai României.

Rolul SPP

Varianta folosirii Serviciului de Protecție și Pază (SPP) în operațiunea anti-Băsescu pierde, de asemenea, teren. Membrii Comisiei pentru ­apărare au decis, ieri, cu majoritate de voturi să solicite SPP doar un raport referitor la modul în care ­preşedintele Traian Băsescu a fost informat despre activitatea fratelui său, fără a-l audia pe şeful SPP, Lucian Pahonţu. Senatorul PSD Ilie Sârbu, membru al comisiei de apărare, a lăsat să se înțeleagă că parlamentarii nu au mari așteptări în legătură cu acest raport. “Legea ­este foarte clară, SPP se ­ocupă doar de protecția președintelui, a soției, ­copiilor, și nu de frați, surori sau alte neamuri. Așa și eu am fost președinte al Senatului și aveam o soră în ­America, între timp a murit însă, și doar nu se ducea SPP să vadă ce face ea acolo”, a explicat Ilie Sârbu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că va face demersuri pentru ca „rapoartele SRI și SPP” privind protecția şefului statului „în cazul vizitelor la clanul Bercea” să ajungă la comisile parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

PNL se alătură PSD

Chiar dacă în plan juridic acțiunea anti-Băsescu nu pare să aibă succes, în plan politic s-a format o majoritate privind adoptarea declarației anti-Băsescu, dorită de PSD și programată pentru astăzi.

Parlamentarii PNL și-au oficializat, ieri, poziția. Ei au adoptat în grupurile reunite, un proiect de declaraţie distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, dar spre deosebire de poziţia de luni a senatorilor PNL aceasta nu include o demisie şi a lui Victor Ponta.

Liberalii menționează în declarație că nici Victor Ponta nici Călin Popescu Tăriceanu nu au “ținuta morală și statutul în raport cu justiția” pentru a cere demisia lui Traian Băsescu. „Suntem consecvenţi cu milioanele de români care ştiu cine este acesta şi s-au exprimat prin vot răspunzând la întrebarea: «Merită Traian Băsescu să fie preşedinte al României, sau nu?» Îi cerem demisia pentru că ţara nu poate fi reprezentată în Europa şi în lume de un astfel de preşedinte, cu un astfel de dosar penal în care sunt subiecţi fratele şi ginerele domniei sale.”, se afirmă în declaraţia propusă de PNL. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a refuzat să răspundă la întrebări în momentul în care a fost întrebat despre solicitarea de demisie şi în cazul lui Victor Ponta, anunţată luni la finalul şedinţei grupului senatorial liberal.

Poziția PNL vine în condițiile în ­care parlamentarii PDL nu vor participa astăzi, la plenul reunit pentru ­adoptarea declaraţiei pe tema demisiei ­preşedinteului Traian Băsescu. „Suntem încă două partide diferite”, a explicat Haşotti pozițiile diferite ale PNL și PDL.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă