21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMama polițistului Gigină retrăiește coșmarul morții fiului ei: Domnului Oprea nu i-a...

Mama polițistului Gigină retrăiește coșmarul morții fiului ei: Domnului Oprea nu i-a păsat că în şosea moare un copil

Carmen Gigină, mama polițistului care a murit anul trecut, în timp de deschidea coloana oficială a fostului vicepremier Gabriel Oprea, susține că șoferul mașinii în care acesta se afla a primit ordin „să meargă mai departe”.

„Şoferul domnului Oprea a oprit, ba chiar a ieşit din maşină să alerge către Bogdan, dar în secunda 2 a fost întors şi i s-a ordonat să meargă mai departe. Domnului Oprea nu i-a păsat că în şosea moare un copil”, a răspuns mama polițistului Bogdan Gigină unui comentariu, pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

Totodată, într-un mesaj publicat în 9 octombrie, Carmen Gigină a rememorat o discuție care a avut loc între ea și fiul său, anul trecut. 

„Dimineață când am deschis geamul am retrăit ziua când Bogdan participă la maratonul din b-dul Unirii. În urmă cu un an. Nu știam că participă, dar privind pe geam l-am văzut. L-am sunat. <<Cosmin tu ești la maraton?>>. M-a întrebat: << De unde știi?Aici aleargă sute de oameni!>>. I-am răspuns doar atât <<oriunde ai fi, printre mii de oameni te-aș recunoaște>>. Astăzi nu-l mai văd dar știu că este acolo”, a scris Carmen Gigină.

 

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.


CITEȘTE ȘI:  DEZVĂLUIRI. Guvernul Cioloș confirmă presiunile asupra polițiștilor care anchetau moartea lui Bogdan Gigina. Petre Tobă a vrut să blocheze ancheta morții agentului din coloana lui Gabriel Oprea hărțuind polițiștii de la ”Omoruri”


 

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

Ce acuzații i se aduc lui Oprea

Potrivit procurorilor, fostul viceprim-ministru și ministru de Interne, Gabriel Oprea,  ar fi săvârșit infracțiunea de omor din culpă deoarece în urma ordinelor sale de a avea însoțitor de la Poliția Rutieră, cu un motociclist ante-mergător, care să îi deshidă drumul, în seara de 20 octombrie, pe o vreme ploioasă și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea, spun procurorii, nu ar fi respectat legile care reglementează formarea echipajelor de însoțire. De asemenea, fostul vicepremier putea prevedea posibilitatea unui accident de circulație, dat fiind că, înainte cu o lună, un alt motociclist din coloana sa fusese implicat într-un incident similar.

Probele procurorilor, redate în referatul DNA sunt, printre altele, declarațiile martorilor (inclusiv ale polițiștilor din echipajele de însoțire și ale șefilor acestora), registrele de însoțire cu evenimentele rutiere petrecute pe trasee, rezultatele expertizelor criminalistice. Toate aceste probe ar indica “comportamentul discreționar” al fostului mi­nistru de Interne Gabriel Oprea.

De asemenea, în referat se precizează că, dacă n-ar fi exis­tat dispozițiile ministrului de însoțire permanentă a unui echipaj cu motocicletă (inclusiv la întâlniri private sau la întoarcerea la domiciliu), accidentarea mortală a polițistului Gigină nu s-ar fi produs.

Miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. 

Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale, în contextul în care, la 1 octombrie a încetat mandatul de senator al acestuia.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Cererii transmise procurorului general al P.I.C.C.J  i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Preşedintele Klaus Iohannis va da curs cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină. Anunţul a fost făcut joi. „Da, voi da curs acestei cereri”, a afirmat șeful statului, potrivit Agerpres.

 

Cele mai citite

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă