14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialManagerul unui spital ieşean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Managerul unui spital ieşean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Şeful Serviciului de Achiziții în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, Iulian Sebastian Popa, a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, întrucât este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, informează un comunicat remis de DNA.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, BURLEA ȘTEFAN-LUCIAN, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi jurista de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iași MEDVICHI ADRIANA, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Anchetatori au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a consilierului juridicdin cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, GRECIANU GINA, pentru abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii se arată că, în perioada 29 – 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian, împreună cu inculpații Popa Iulian Sebastian și Medvichi Adriana, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. 

Ulterior, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.

Mai mult, procurorii susţin că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins și a primit de la soția candidatului declarat “admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reține o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului cumpărătoarei de influență. După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi și după efectuarea unor activități procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.

"În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obținându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești", se arată în comunicatul citat.

Procurorii anticorupţie mai susţin că cererea de concediu fără plată, precum și lucrarea de concurs a soțului său, a fost întocmită de către soție, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind și cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane.

Anchetatorii mai susţin că, în data de 26 august 2014, inculpata Grecianu Gina, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanşare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfășurat în condițiile menționate mai sus, în condițiile în care cunoștea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.

Prin această acțiune, s-a produs, pe de o parte, o vătămare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, prin nesancţionarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajaţii instituţiei și pe de altă parte a fost obținut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând în considerarea perioadei mai – august 2014 ca vechime în muncă, se mai arată în comunicatul DNA.

În luna septembrie 2014, în condițiile în care, era cunoscut faptul că se declanșase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni față de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.

În acest dosar, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părți dintr-un imobil ce aparține inculpatului Popa Iulian Sebastian, până la concurența sumei de 8.000 lei.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă