17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMarea Neagră, invadată de străini de 1 mai: Unul din cinci turiști...

Marea Neagră, invadată de străini de 1 mai: Unul din cinci turiști este din afara României

Poți ști că a început sezonul pe litoral când traficul între Năvodari și Vama Veche este aglomerat. Așa a fost sâmbătă, când în Vama Veche, de exemplu, nu mai găseai un loc de parcare, iar drumul principal era arhiplin. De fapt, stațiunea din sud și Mamaia au fost, ca în fiecare an, de 1 Mai, preferatele tinerilor.

Reclamații din cauza zgomotului

Cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat spre Mamaia. ”Sunt circa 30.000 de turiști în Mamaia, din care 7.000 de străini”, a declarat Corina Martin, vicepreședinte Asociația Litoral-Delta Dunării. Majoritatea străinilor au venit pentru a participa la o nouă ediție a Festivalului Sunwaves, patru zile și patru nopți de muzică non-stop, pe o plajă din nordul stațiunii Mamaia.  În absența acestui eveniment, străinii nu s-ar fi înghesuit pe litoralul românesc. În medie, anual, dinnumărul total de turiști, 5% sunt turiști străini. În 2016, în județul Constanța au fost înregistrați 60.908 turiști străini.

”Un eveniment unic în lume”, au spus organizatorii. Concertele au avut și un revers al medaliei. La sediul Poliției Mamaia s-au primit, numai vineri seară, două reclamații din cauza zgomotului, de la constănțenii care și-au cumpărat apartamente în zonă. ”Nu s-a aplicat nicio amendă”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Cluburile din Mamaia au fost principalul punct de atracție. Toate au fost deschise și au avut programe speciale de 1 Mai, cu DJ din România și de peste hotare.

Tot în nordul Mamaiei are loc, în aceste zile, Festival du Bonheur: 50 de restaurante din întreaga țară au venit aici pentru a-și prezenta cele mai alese bucate, din bucătării din întreaga lume. Intrarea este liberă, dar mâncarea costă. În Mangalia are loc „1 Mai Tunning Fest Mangalia 2017“, astăzi fiind premiera. Primăria Medgidia a investit din bani publici 150.000 de euro pentru un festival de reconstituire istorică și pe o serie de concerte. Consiliul Județean Constanța organizează în această perioadă Festivalul Berii, iar unele primării și chiar sindicate, cum ar fi Sindicatul Funcționarilor Publici din Primăria Năvodari, organizează de 1 Mai serbări câmpenești, de la care nu lipsesc micii și berea.

Evenimentele pregătite pentru această minivacanță se încheie pe 4 mai, când vine în Piața Ovidiu Constanța caravana Food Trucks. Mâncarea va fi însoțită de o serie de concerte. Noutatea cea mai importantă rămâne faptul că, din acest sezon, Constanța este legată prin curse aeriene, la prețuri decente (chiar gratuit, dacă se cumpără pachete de șapte zile), de Iași, Cluj, Timișoara și Oradea.

La Vama Veche s-a petrecut până în zori la terasele amplasate direct pe plajă. Corturile au invadat nisipul pe o rază mult mai mare decât în perioada de sezon. Au fost temerari, puțini, care au încercat apa mării, foarte rece în această perioadă. Prețul la cazare a fost unul piperat, pentru o noapte tariful minim fiind de 200 de lei, dar a ajuns și la 700 de lei.

Nu au mai fost locuri libere

În minivacanţa de 1 Mai, în total 250.000 de români au petrecut departe de casă. 60.000 sunt plecaţi în alte ţări, a declarat pentru Mediafax consultantul în turism Traian Bădulescu. Dacă de Paşte preferinţele românilor au fost dominate de turismul rural, majoritatea dorind să petreacă într-un mod tradiţional, de 1 Mai a dominat distracţia, iar în topul preferinţelor conduce litoralul românesc.

„Pentru multe hoteluri de pe litoral sau de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov gradele de ocupare sunt între 85 şi 100%. De asemenea, sunt solicitate şi regiunile cu turism rural dezvoltat, precum Bucovina, Maramureş, Neamţ, Oltenia de sub Munte, Ţinutul Secu-iesc, Mărginimea Sibiului”, a spus consultantul. O serie de turişti merg în staţiunile balneoclimaterice, unde beneficiază de tarife mai accesibile, precum Călimăneşti-Căciulata, Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Covasna.

Pe partea de turism extern, domină litoralul Bulgariei şi nordul Greciei (Halkidiki, Thassos, Corfu). Mii de români au ales city break-urile în oraşe europene precum Madrid (pentru care s-a înregistrat o creştere a cererii), Barcelona, Viena, Paris, Roma, Milano, Praga, Amsterdam.   

Cele mai citite

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă