11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMarian Vanghelie, noi acuzații de corupție

Marian Vanghelie, noi acuzații de corupție

Primarul suspendat al sectorului 5 al Capitalei este urmărit penal într-un nou dosar de la DNA pentru atribuiri nelegale de contracte de salubrizare, prejudiciul fiind de peste două milioane de lei.

Marian Vanghelie este acuzat de două noi infracțiuni de abuz în serviciu, dar edilul suspendat și-a făcut un titlu de glorie din ancheta declanșată de procurori afirmând: „În România, calitatea de suspect e un lucru obișnuit. Dacă nu ești suspect, înseamnă că ești prost”.

Cu toate că este trimis în judecată tot pentru fapte de corupție într-un dosar mai vechi, Marian Vanghelie rămâne în cursa pentru un nou mandat de primar. „Cum să nu rămân în cursă? Nu mă sperie pe mine nimic“, a afirmat primarul suspendat. Cu o zi înainte de a se prezenta la audieri, Marian  Vanghelie s-a dus la Spitalul Universitar București, în Urgență, invocând o criză renală.

În aceeași zi, trebuia să se prezinte la Tribunalul Bucureşti, pentru un nou termen de judecată în procesul în care este judecat pentru alte fapte de corupţie.

Contracte cu dedicație

Deși Primăria Sectorului 5 București avea serviciu de salubrizare cu peste 600 de angajați, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 București, invocând o stare de urgență inexistentă, potrivit procurorilor, a încheiat, la 14 mai 2008, două contracte de salubrizare pentru 147 de străzi, în valoare totală de 6.461.361,48 lei. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale. Potrivit legislației achizițiilor publice, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere. Au fost întocmite trei note justificative, însă toate aveau  același număr de înregistrare. S-a întocmit și documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, însă fără publicarea unui anunț de participare, cum impunea legea. Toate aceste documente au fost aprobate de Marian Vanghelie, arată DNA.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea nici o bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nici o urgență. Nici nu putea exista o situație de urgență care să permit externalizarea serviciului de salubrizare deoarece, dacă urgența ar fi existat, se putea rezolva cu propriul serviciu de salubrizare al Primăriei, care avea 627 de angajați. Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București, estimat de procurori la 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.   

Cele mai citite

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă