15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMariana Rarinca: Mi-e teamă că voi condamnată

Mariana Rarinca: Mi-e teamă că voi condamnată

Mariana Rarinca a declarat, vineri, după amânarea rejudecării dosarului său, că îi este teamă că va fi condamnată și că a făcut plângere împotriva magistraților care o judecă, relatează Mediafax.

“Poziţia parchetului e de rea credinţă. Îmi refuză dreptul la apărare. Și Livia Doina Stanciu, aşa-zisa parte vătămată din dosar, om de lege, şefa ICCJ, șefa celei mai înalte instanţe îmi refuză dreptul la apărare”, a declarat Rairnca.

Astfel, Rarinca a explicat că nu a dorit să lase avocatul din oficiu să o apere la termenul de vineri, întrucât are dreptul să își aleagă un alt avocat pentru această etapă a procesului.

Citește și: Rejudecarea cazului Marianei Rarinca: Judecătoarea Găgescu, verificată de Inspecția Judiciară, în urma sesizării Rl

“Avocatul din oficiu insista să mă apere, iar eu am spus clar că nu vreau apărător din oficiu. Eu mi-am ales avocatul şi am dreptul ca pentru faza de apel să-mi aleg alt apărător sau nu. Avocatul din oficiu nu a avut efectiv când să studieze întreg dosarul, a durat o zi întreagă doar să-mi fac copii din acele dosare. Avocatul precedent nu cunoştea decât dosarul de contestaţie în anulare”, a declarat Rarinca.

De asemenea, Rarinca, întrebată cum vede decizia de rejudecare a apelului în cazul său, a spus: “Mi-e teamă că voi fi condamnată, pentru că acest complet în ideea asta a sustras competenţa completului legal învestit, tocmai pentru a mă condamna”.

Ea a mai adăugat că a depus o plângere la Parchet împotriva judecătorilor de caz, Dorin Matei şi Anamaria Trancă, aceeași care au admis contestația în anulare a DNA după decizia de achitare dată de CAB în cazul Rarinca și au dispus rejudecarea apelului.

Mai mult, Rarinca a făcut plângere și împotriva procurorului DNA Elena Matieşescu, care a cerut un termen mai apropiat pentru judecarea contetației în anulare a DNA, pe care l-a și obținut, precum și împotriva președintelui Curții de Apel București, Lia Savonea.

Rarinca a precizat că i-a acuzat pe magistraţi de abuz în funcţie şi că resimte “dispreţ faţă de toţi cei care trebuie să aplice legile în mod corect şi le încalcă”.

“Toate aceste încălcări ale legii s-au făcut cu acordul Liviei Stanciu. Ea ştia cum este constituit completul, cum a fost distribuit dosarul şi a acceptat ca această cauză să fie judecată de un complet ilegal”, a mai aratătat Rarinca, adugând: “Altă certitudine decât aceea că acest complet ilegal este pus special să mă condamne eu nu am”.

Dezbaterile în cazul Rarinca, rejudecat la Curtea de Apel București, vor începe pe 10 septembrie, după ce, la primul termen de vineri, avocatul din oficiu al Marianei Rarinca nu a depus concluzii scrise la dosar, fiind amendat cu 5.000 de lei de instanță.

Mariana Rarinca a avut desemnat un avocat din oficiu pentru rejudecarea procesului în care este acuzată de șantajarea șefei ICCJ Livia Stanciu, deși în timpul judecării inițiale a avut un avocat ales.

Avocatul din oficiu, delegat de trei zile de Baroul București, a spus vineri la instanță că nu a avut suficient timp pentru a studia dosarul, astfel că nu a depus concluziile scrise. În consecință, el a fost amendat de CAB cu amnda maximă de 5.000 de lei.

În aceste condiții, Rarinca a cerut amânarea procesului și a spus că își va angaja un apărător.

Procurorul DNA prezent la ședință și Livia Stanciu s-au opus cererii de amânare a Marianei Rarinca.

În cele din urmă, instanța a decis reluarea procesului pe 10 septembrie.

Dosarul în care Mariana Rarinca este acuzată de șantajarea președintelui ICCJ, Livia Stanciu, va fi rejudecat de Curtea de Apel București, după ce instanța a admis, pe 17 august, contestația în anulare a DNA la decizia anterioară de achitare.

Decizia a fost luată de un complet format din judecătorii Dorin Matei şi Anamaria Trancă, cei care rejudecă în prezent apelul.

Judecătoarea Livia Stanciu a susţinut, în iunie anul trecut, că a fost şantajată de Mariana Rarinca, care i-ar fi cerut 20.000 de euro, pentru a nu divulga presei date presupus compromiţătoare despre preşedintele ICCJ şi familia acesteia.

Rarinca a fost arestată preventiv în perioada 10 iunie – 18 decembrie 2014 şi trimisă în judecată în 1 iulie 2014. Ea a fost achitată, pe 21 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă. La judecarea în fond a dosarului, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut anularea deciziei de achitare, procurorii motivând că judecătoarea Risantea Găgescu, care a făcut parte din completul de judecată, a fost în incompatibilitate.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă