12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMariana Rarinca, trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este DEFINITIVĂ

Mariana Rarinca, trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este DEFINITIVĂ

UPDATE 18:05  Instanța Curții de Apel a condamnat-o pe Mariana Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă. Instanța a respins atât solicitarea DNA de condamnare la șapte ani de închisoare a Marianei Rarinca, cât și apelul acestei în care a cerut achitarea (în care să se mentiona prima hotărâre definitivă pronunțată de o judecătoare incompatibilă).

“În dosarul nr.3302/2/2015 – Decizia penală nr. 1095/A/11.09.2015 – Respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J.-Direcţia Naţională Anticorupţie si inculpata Rarinca Mariana impotriva sentinţei penale nr. 2873/18.12.2014 a Tribunalului Bucuresti Sectia I penala. Obliga apelanta inculpata la plata a 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat in apel. Onorariul partial al avocatului din oficiu din apel, in cuantum de 260 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi 11.09.2015.”

***

Magistrații de la Curtea de Apel București se vor pronunţa, vineri, în dosarul în care  Mariana Rarinca este acuzată că a șantajat-o pe șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. 

La ultimul termen al procesului de joi, procurorul de ședință a solicitat instanței ca Mariana Rarinca să fie condamnată la închisoare cu executare.

Citește și: Scandalul Rarinca: Șefa ICCJ lansează acuzații grave la adresa lui Mihai Gâdea. Reacția de la Antena 3

În declarația dată în sala de judecată, Mariana Rarinca recunoscut că a avut o abordare greșită față de Livia Stanciu, afirmând că, dacă ar fi știut ce i se va întâmpla, nu ar mai fi cerut “niciun leu” de la șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție.

“Mă aflu în fața dumneavoastră pentru că nu am ajuns eu prima la DNA. (…) Când ești supărat, probabil faci lucruri necugetate. Eram foarte supărată pe Livia Stanciu. Nu recunosc fapta de care sunt acuzată. Recunosc că am avut o abordare greșită. Dacă știam că mi se va întâmpla așa ceva, nu mai ceream un leu de la Livia Stanciu”, a spus Rarinca în sala de judecată.

Citește și: HALUCINANT! Judecătorul din dosarul “Rarinca” a vrut să-și apere decizia definitivă de achitare cerând NERESPECTAREA Codului de Procedură Penală

Rarinca a respins acuzația că ar fi șantajat-o pe Livia Stanciu cu suma de 20.000 de euro, arătând că doar a încercat să recupereze datoriile pe care șefa ÎCCJ le avea la ea, respectiv sumele de 1.600 de euro, 2.000 de lei și 1.800 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor plătite în contul cabinetului de avocatură al soțului Liviei Stanciu.

Inițial, în acest dosar, Mariana Rarinca a fost condamnată în decembrie 2014 de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare, după care, în mai 2015, femeia a fost achitată de Curtea de Apel București.

Citește și: SCANDAL “Rarinca”. Specialiștii: “Instanța de apel care a pronunțat achitarea NU a respectat Procedura Penală”

Ulterior, decizia de achitare a fost anulată tot de Curtea de Apel București, în urma unei contestații depuse de DNA.

La următorul termen, Mariana Rarinca a contestat admiterea contestație în anulare și a cerut recuzarea judecătorilor, dar toate cererile ei au fost respinse de instanță. Ca anecdotică, una dintre cererile ei, trebuia judecată de Risanta Găgescu, exact pe secvența de proces în care aceasta cerea să fie parte din proces prin nerespectarea Codului de procedură penală. S-a abținut și a fost numit un alt magistrat să judece recuzare.

Citește și: Rejudecarea cazului Marianei Rarinca: Judecătoarea Găgescu, verificată de Inspecția Judiciară, în urma sesizării Rl

Potrivit DNA, în perioada august/septembrie 2013 — 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenințat-o pe Livia Stanciu, cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru aceasta și pentru soțul acesteia.

În schimbul nedivulgării către presă a acestor informații, presupus compromițătoare, Mariana Rarinca i-ar fi pretins șefei ÎCCJ suma de 20.000 de euro.

“Amenințările cu divulgarea către presă a unor informații presupus compromițătoare la adresa persoanei vătămate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensație pentru ‘datorii’ plătite de inculpată în numele soțului persoanei vătămate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. În perioada aprilie 2014 — 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit amenințări prin intermediul unei convorbiri telefonice și prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenințat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromițătoare despre persoana vătămată și familia acesteia”, susține DNA.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă